Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler Yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırılma konusu ve ülkenin eurodan çıkma ihtimaline ilişkin sorular üzerine kafa yorarken, siyasetçiler de yunan sorununa çözüm peşinde koşuyor.

Yunanistan'a ilişkin tartışma ve yorumlar arasında Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grubu Başkanı  Jean-Claude Juncker'in sözleri dikkat çekiyor. Juncker, Uluslararası Para Fonu IMF'nin, Yunanistan'ın önümüzdeki ayki yardım dilimini serbest bırakmayabileceğini söyledi.

Jean-Claude Juncker "kurallar gereği IMF, 12 ayın üzerinde bir finansman garantisi olduğunda harekete geçer" dedi

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise konuya üstü kapalı olarak değinerek, Yunanistan'da incelemelerde bulunan uluslararası denetçilerin Haziran ayında açıklayacakları rapora dikkat çekti.

Rapora göre yapılanların yeterli olmadığı sonucu çıkarsa bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Schaeuble, ''sadece o zaman yardımın bir sonraki dilimi verilebilir'' ifadesini kullandı.

New York Üniversitesi'nden ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ise ''Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasının Avrupa'nın finansal sistemine zarar vermeyeceğini'' söyledi. Derli toplu bir borç yeniden yapılandırmasının daha fazla sorunu etkisiz hale getirebileceğine işaret etti.

Kriz kahini Roubini, Yunanistan'ın borcunun ''sürdürülemez'' olduğunu vurguladı.

Yunanistan tahvillerini elinde bulunduranlara yeni tahviller verilebileceğini, bunun tahvillerin değerini düşürmeyeceğini ancak Yunanistan'a borcunu ödeyebilmesi için daha fazla zaman sağlayacağını belirten Roubini, bu uygulamanın, Yunanistan tahvilleri bulunan bankaların ciddi kayıp vermesini önleyeceğini belirtti.