Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da ekonomik görünüme yönelik güven, bölgede kötüleşen borç krizi ve emtia fiyatlarındaki artışın büyüme görünümünü olumsuz etkilemesi sonrası, Mayıs ayında, üçüncü ay üst üste zayıfladı.

17 Euro Bölgesi ülkesi için ekonomik güven endeksi, Nisan ayındaki 106.1 seviyesinden Mayıs ayında 105.5 seviyesine düştü. Bloomberg'in araştırmasına göre, bu verinin Mayıs ayında 105.7 seviyesine gerilemesi bekleniyordu.

Euro Bölgesi ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde son bir yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdikten sonra, hükümetlerin bütçe açıklarını azaltmak için harcamaları düşürmesi ve vergileri artırması ve petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yükselen enflasyonun hanehalkı gelirlerini azaltması sonucu yavaşlama işaretleri veriyor. Avrupa'da imalat sanayi büyümesi Mayıs ayında yavaşlarken, Almanya'da yatırımcı güveni beklenenden daha fazla düştü.

Royal Bank of Scotland Plc'nin Londra ofisinden Silvio Peruzzo, "Büyüme oranları toparlanmayla uyumlu seyretmeye devam ediyor, ancak bir yavaşlamaya yönelmiş durumdayız" dedi ve "Henüz endişelenmek için erken. Büyümenin aniden ortadan kalkacağı bir durum yok. Daha ziyade bir normalleşme söz konusu" şeklinde görüş bildirdi.