Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan basını, Uluslararası Para Fonunun (IMF) tahsis etmesi beklenen miktarı teknik nedenlerden dolayı veremeyeceğini açıklaması, bu arada AB'nin de IMF'nin payını tek başına sağlamakta zorluk çektiği belirtileri vermesinin Haziran ayı sonunda Yunanistan'a kredinin 5. taksitinin kasadan çıkarılmasını sorunlu kıldığı'' değerlendirmesinde bulundu.

Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker'in dün, ''Avrupalılara 29 Haziran'da IMF kasasından 5. taksitin çıkarılmasının işlevsel açıdan mümkün olmadığını'' söylediğini vurguladı.

Gazete, ödemenin AB tarafından üstlenilmesine de atıfta bulunan Juncker'in, ''Almaya, Finlandiya, Hollanda ve başka ülkelerdeki bazı parlamentolarda böyle bir gelişmeye isteksiz bakılması nedeniyle bunun mümkün olmadığını'' da sözlerine eklediğini vurguladı.

Gazete, IMF Sözcüsü Caroline Atkinson'un, IMF-AB-Avrupa Merkez Bankası (AMB) ''troykası'' ile Yunan hükümeti arasındaki müzakerelerde bir anlaşma çerçevesinin oluşmaması durumunda IMF'nin, tüzüğü temelinde Yunanistan'a finansı devam ettiremeyeceğini savunduğuna dikkati çekti. Gazete, ''IMF Yönetim Kurulu ikna olmazsa kesinlikle kredi vermez'' diye konuşan Atkinson'un, ''Bir ülkeyle boşluğu kapatmak için işbirliğinde bulunduğumuzda veya başka bir finansmanın da var olduğunu gördüğümüzde paramızı koyuyoruz, böylelikle üyelerimizin parasını güvence altına alıyoruz. Biz kredi verdiğimizde paralar bizim değil, bütün dünyadaki ülkelerin parasıdır'' ifadesini kullandığını belirtti.

Haberde, Troykanın Atina ziyareti hakkında konuşan AB Sözcüsü Amadeu Altafaj'ın ise ''Teftiş devam ediyor, şu anda 50 milyar avro sağlamak amacıyla hükümetin hazırladığı özelleştirme planları ve 2011 yılıyla ilgili ekonomik uyum sağlama önlemleri inceleniyor'' dediğinin altını çizdi.

Bu arada, IMF iktisatçılarının başında bulunan Olivier Blanchard'ın Yunan ekonomisinin uyum sağlayabilmesi için on yıllık bir dönemin gerekli olacağına dair değerlendirme yaptığı belirtildi.

Diğer yandan, Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, AB-IMF'den gelecek 5. kredi taksitinin alınamaması halinde ödemelerin yapılamayacağını söylemişti.

''Haziran ayında 5. taksitin serbest kalmaması durumunda ülke ödemeleri durdurmaya gidecek. Ülkenin mevcut nakit durumu temmuz ayı ortasına kadar yeterli'' diyen Bakan, Yunanistan'ın kasasında bulunan meblağın temmuz ortasına kadar yeterli olabileceğini, bundan sonraki dönemde maaş, emekli maaşlarının ödenemeyeceğini vurgulamıştı. Papakostandinu, ''ülke kepenk indiriyor'' ifadesini de kullanmıştı.

Öte taraftan, Yunanistan'da, Telekomünikasyon Şirketi (OTE), Postabank (TT) ve Spor Toto Kurumu'nun (OPAP) satışıyla cesur özelleştirmelere gidilmesi, 4,8 milyar avro tutarında ek vergi ile önlemleri hayata geçirmesi kararlaştırılmıştı.

Yunan basını, Hükümetin, OTE, OPAP ve TT'nin tümünün satışını içeren cesur bir özelleştirme programı, vergilerde artış, maaş ve emekli maaşlarına yeni kısıtlamalar uygulamasıyla toplam 4,8 milyar avro değerinde gelir sağlayacak sert önlemlere başvurduğunu yazmıştı.

Atina'nın bu yolla son dakikada Troyka ile Avro Kuşağı ülkelerini ''yeni bir yardım paketini onaylama ve kredinin 5. taksitini alma'' konusunda ikna etmeye çalıştığı, yıl içinde de 1,6 milyar avro sağlayacak ek önlemler almasının gerektiği kaydedilmişti.

Haberlerde, yılın ilk dört ayında devlet açığının büyük boyutlar kazandığı, gelirlerde 1,86 milyar avro tutarında açık olduğu, kamu borcunun ise 354 milyar avroya ulaştığı vurgulanmıştı.