Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD'de tüketici harcamalarının beklenenden daha yavaş artmasının Fed'in faiz artırımında diğer merkez bankalarının gerisinde kalacağı spekülasyonlarını güçlendirmesinin ardından, önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kaybetti.

İsviçre frangı euro ve dolar karşısında, Avrupa borç krizinin güvenli liman niteliğindeki franga talep getirmesi ve İsviçre'de öncü göstergeler endeksinin son beş yılın zirvesinde kalması sonrası rekor seviyelere çıktı. Yeni Zelanda doları, Maliye Bakanı Bill English'in, China Investment Corp.'un ülkenin tahvillerini satın almayla ilgilendiğini söylemesinin ardından yükseldi.

Brown Brothers Harriman & Co.'nun New York ofisinden Döviz stratejisti Mark McCormick, "Genel ton, doların zayıflığı" dedi ve "Fed faizler konusunda sabit kalacak, açıklanan veriler, risk iştahı ve hisse senedi piyasalarındaki seyir. Bunların tümü dolar için olumsuz" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında yüzde 0.7 düşerek, New York saati ile 10:19'da, euro başına 1.4237 dolara geldi. Euro 1.4299 dolara kadar değer kaybederek 20 Myaıs'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Parite dün 1.4145 seviyesindeydi. Dolar yen karşısında yüzde 0.4 düşerek 81.29 seviyesinden 81 seviyesine indi. Parite bir ara 80.84 seviyesine gelerek, 17 Myaıs'tan bu yana en düşük seviyesine inmişti. Yen euro karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek, 114.97 seviyesinden 115.31 seviyesine indi.