Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, orta vadede enerji ve bununla bağlantılı iklim problemlerinin, dünyadaki büyümenin önündeki en büyük engeller haline gelebileceğini belirtti.

Derviş, Sabancı Üniversitesi'nde kurulu İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi'nin (IICEC) ilk faaliyeti olan ''Küresel Enerji Forumu''nun son panelinde yaptığı konuşmada, ekonomistlerin çok yakın tarihte ekonomi ile ilgili tahminlerinde ciddi hatalar yaptıklarını, çok hızlı büyüme tahminlerinin gerçekçi olmadığını söyledi.

Gelişmiş olan ekonomilerde kriz sonrasındaki halet-i ruhiyeye bakıldığında, 2008-2009 krizinden tam olarak çıkılmadığını ifade eden Derviş, dünyadaki büyümenin gelişmekte olan pazarlar, özellikle Çin tarafından gerçekleştirildiğini, önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde bu trendin devam edeceğini belirtti.

Derviş, şunları kaydetti:

''Hala ekonomik krizden bahsettiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Büyüme devam etmesine rağmen işsizlik hala sorun olmaya devam ediyor. İstihdam yaratmak zor. Orta vadede enerji ve bununla bağlantılı iklim problemleri dünyadaki büyümenin önündeki en büyük engeller haline gelebilir. İklimle ilgili sorunlar ciddi bir sıkıntıya dönüşecek. Şu anda bir karbon sıkıntısının zaten eşiğindeyiz. Dünyanın düşük karbonlu enerji sürecine girmesi gerekiyor. Bu, üçüncü sanayi devrimi anlamına geliyor.''

Nükleer enerjinin, denklemin bir değişkeni olduğunu düşündüğünü söyleyen Derviş, dünyanın farklı yerlerindeki siyasi direnci de hafife almamak gerektiğini vurguladı.

Yenilenebilir enerji konusunda güneş enerjisinin büyük potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Derviş, ''Bu potansiyeli seferber etme konusunda hala gerideyiz. Çevre ile ilgili problemlerin tek bir uluslararası anlaşma ile çözüleceğine inanmıyorum. Bütün ülkeler bir şekilde bir araya gelecek ve bölgesel anlaşmalar burada önemli rol oynayacak, belki sektörel yaklaşımlar başarıya ulaşacak'' diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Derviş, dünya ekonomisinin Çin'in büyümesinden fayda sağladığını söyledi.