Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT'den Hande Berktan'ın sorularını yanıtlayan Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmed Yousif, Türk Bankacılık sektörünün Arap Bankaları için çekici hale geldiğini ve özellikle Kuveyt ve Katar'lı bankaların Türk bankaları ile görüşme içerisinde olduğunu söyledi.Yunanistan'daki finansal krizde gelinen noktayı da değerlendiren Yousif, burada yapılacak ticari anlaşmanın Yunanistan'ı daha da baskı altına alabileceği uyarısnı yaptı.
 
ARAPLAR TÜRK BANKASI PEŞİNDE
 
H.B: Arap bankalarının uzun süredir Türk bankaları ile ilgilendiklerini ve Türkiye'de banka arayışı içerisinde olduklarını biliyoruz. Peki yakında satın alım veya ortaklık sözkonusu olabilir mi?
 
A.Y: Aslında Arap dünyasından çok fazla banka Türkiye'deki faaliyetlerini ilerletip, genişletmek istiyor. Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki banka ve yatırımcılar, Türkiye'den banka arayışı içerisindeler. Çünkü Türk bankacılık sektörü çekici hale geldi.
 
''YUNANİSTAN'IN BORCUNUN VADESİ YENİDEN UZATILMALI''
 
H.B: Siz özellikle Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi borç sorunu yaşayan Avrupa ülkelerinin borçlarını kontrol altına alabileceğine inanıyor musunuz?
 
A.Y: Aslında bu çok uzun bir yol. Yunanistan ile ilgili ticari bir anlaşma ile bu borcun üstesinden gelinebileneceğini sanmıyorum. Geçmişte 1980'lerde Latin Amerika'da yapıldığı gibi bir sistemin izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu uzun bir süreç demek. 80'lerde Latin Amerika 15 ile 16 yılda borcunu ödeyebildi. Ancak ticari bir şekilde yapılacak bir yapılandırma Yunanistan'a hiçbir fayda sağlamayacaktır, aksine daha da baskı altına alacaktır. Benim fikrim borcun belli bir yüzdesinin vadesinin yeniden yapılandırılması yani uzatılması yönünde. Borcun bir kısmının vadesinin uzatılmasının ülkeyi rahatlatacağına inanıyorum.  
 
''BU DÖNEMDE BÜTÇE AÇIKLARINI KAPATMAYA ÇALIŞIYORUZ''
 
H.B: Global ekonomilerde belirsizlik halen devam etmekte.Peki Arap Bankalar Birliği yeni önlemler alacak mı?
 
A.Y: Avrupa ve A.B.D'de birçok ülke krizden yavaş yavaş çıkmaya başladı. Ancak bazı ülkelerin aynı şekilde kırmızı bölgeye gelmeye başladığını gördük.Bu kırmızı bölge tabirini zorluk anlamında kullandım. Herşey yakında normale dönecek. Biz de Arap Bankalar Birliği olarak bu dönemde bütçemizi iyi değerlendirip açıklarımızı kapatmaya çalışıyoruz ki ekonomik anlamda büyümeyi istikrarlı sağlayalım.
 
H.B:Bahreyn'den yeni geldiniz orada ekonomik durum nasıl?
 
A.Y: Bahreyn'de herşey normale döndü diyebilirim. Bahreyn'de bankalar ilk çeyrek karlılıklarını açıkladı ve çok iyi karlar elde edildi. Bahreyn doğru yolda ilerliyor ve durumu oldukça iyi.