Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Moody's Yatırım Servisi, Japonya Başbakanı Naoto Kan'ın işini daha da zorlaştıran bir hamlede bulunarak, ülkenin kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıkladı. Not indirimi, Japonya'nın uzun vadeli kredi genişlemesini de sınırlayabilir.

Gerekli değerlendirmelerin ardından, Japonya'nın Aa2 olan kredi notunun 3 ay içinde indirilebileceği belirtildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in açıklamasında, Japonya'nın zayıf ekonomik performansı ve hükümetin artan bütçe açığı ve ülke ekonomisini toparlama konusunda yeterli çaba göstermediğine dikkat çekildi. Açıklamada, "Değerlendirmemiz, Japonya'da geride kalan ekonomik büyüme beklentisi ve hükümetin gerekenleri yapma konusunda zayıf kalması sonucunda artan risklere dikkat çekiyor" denildi.

Kuruluş, Japonya'nın Aa2 olan kredi notunun görünümünü, Şubat ayında "negatif"e çevirmişti.

Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings'in açıklamalarının dört gün sonrasında Moody's'ten gelen benzer değerlendirme, yene dolar karşısında değer kaybettirdi.

Fitch, Cuma günü AA- olan Japonya'nın uzun vadeli Döviz notununun görünümünü negatife düşürdüklerini açıklamıştı. Standard&Poor's ise ülkenin kredi notunu Ocak ayında AA-'ye indirmesinin ardından, Nisan'da ülkeyi negatif izlemeye aldıklarını duyurmuştu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD bu hafta, Japonya'da hükümetin borç seviyesinin gayrisafi yurtiçi hasılanın, önümüzdeki yıl itibariyle yüzde 219'una çıkacağını söyledi.

Japonya'nın büyüyen bütçe açığı, 11 Mart'taki depremin ardından ülkeyi yeniden inşa etme çabalarına da büyük zarar veriyor