Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi yetkililerinin Yunanistan'a daha fazla ve somut yardımda bulunacağına ilişkin spekülasyon üzerine Avrupa'daki varlıklara talep yükseldi; euro, dolar karşısında 3 haftanın zirvesini test etti.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın Avrupalı liderlerinin Haziran sonuna kadar Yunanistan'a yapacakları yardımı kesinleştireceklerini açıklamasının sonrasında euro, 1 aydır kaydettiği kayıplara ara verdi. Yen ise Moody's'in Japonya'nın kredi notunu negatif izlemeye almasının ardından geriledi. Bütçe limitini 14.3 trilyon dolara çekme konusunda hâlen daha uzlaşı sağlayamayan ABD'deki Cumhuriyetçi ve Demokratların tartışmaları ise Dolar Endeksi'ni aşağı çekti. Dolar Endeksi, dört gündür düşüş kaydediyor.

Yunanistan'a yeni yardımın kapıda olduğuna ilişkin iyimserliğin güveni artırarak, euroyu desteklediğini belirterek, ancak ABD dolarının bütçe limitine ilişkin tartışmalar sebebiyle hâlâ daha zayıf olduğunu söyledi.

Euro, ABD doları karşısında 1.4282'den 1.4390'a yükseldi. Avrupa'nın ortak para birimi gün içinde 1.4406 dolar seviyesinden 11 Mayıs'tan bu yana en yüksek düzeyini test etmişti. Ancak euro hâlâ daha dolar karşısında aylık bazda yüzde 2.8 değer kaybetmiş durumda. Euro/Yen paritesi ise 115.60'dan değerlenerek 116.89'dan işlem gördü.

Yen, dolar karşısında 80.94'ten 81.22'ye gerileyerek, 5 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0.9 artış kaydetti.