Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD KAPALIYDI AÇILIŞ BEKLENTİLERİ OLUMLU
 
Dün ‘Anma Günü’ sebebiyle kapalı olan ABD piyasaları bugün açılış öncesi işlemlerde yükseliş yönünde ipuçları veriyor. S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde % 0.56 yükseliş gösterirken 1.337 puana işaret ediyor, spot piyasa Cuma günü 1.331 puandan kapanmıştı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi % 3.08 iken 6 para birimine karşı hesaplanan Dolar Endeksi ise 74.61’de ve % 0.40 düşüş gösteriyor. Açıklanan saklamacı kuruluş verilerine göre ise Dolar aleyhine açılan kısa pozisyonlar Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye inmiş durumda. Kısa pozisyon, bir varlığın düşeceği yönündeki bahislere verilen genel ad olarak biliniyor.
 
ASYA’DA, AVRUPA İYİMSERLİĞİ
 
Yunanistan haberleri ve bunun risk piyasalarına verdiği destekle yükselen Asya piyasalarında Borsalar alıcılı seyrediyor ve MSCI Asya Endeksi % 1.1 primli. Diğer yandansa ekonomisi zor günler yaşayan ve işsizlik oranı % 4.7’ye yükselen Japonya’nın görünümü Moody’s tarafından negatife çekildi ve ülkenin yüksek borcuna dikkat çekildi. Moody’s ‘in Japonya’ya atadığı derecelendirme notu S&P ve Fitch’in hala bir kademe üstünde bulunuyor. Bu haberlere rağmen moralini bozmayan Asyalı yatırımcılar Yen’de satışa yönelip Japon hisselerinde alıma geçtiler. İhracatçı şirketlerin yükselmesi ile beraber toparlayan Nikkei 225 Endeksi % 1.55 tırmanışta. Çin’de ise 9 gündür düşen ve 200 günlük ortalamasını kıran Şanghay Bileşik Endeksi 1994 yılından bu yana en uzun düşme serisini gerçekleştiriyor. Yıl başından bugüne kadar % 3.75 düşen endekste üledeki devam eden elektrik enerjisi açığı ve parasal sıkılaştırma endişeleri rol oynuyor. 10 Asya para biirminden oluşan ADXY Endeksi Dolar’a karşı % 0.14 yükselişte.
 
AVRUPA’DA KISA VADELİ BAHAR HAVASI
 
Almanya’nın, Yunanistan’a ilişkin istediği borcun yeniden yapılandırması formülünde baskısını artırmayacağı ve başka çözümlere destek vereceğini bildirmesinden sonra özel sektör yatırımcılarının ellerinde tuttukları Yunan bonolarından zarar etmeyebilecekleri varsayılıyor. Başını Lüksemburg Maliye Bakanı Jean-Claude Juncker’in çektiği kurtarma timinin önerileri doğrultusunda Haziran ayı sonunda yeni bir paket gelebileceği belirtilirken Euro, Dolar’a karşı 1.4406’yı denedi. Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen Avrupa ülkelerinin para birimleri de Dolar’a karşı % 0.45 ile % 0.68 primli işlem görüyorlar. Olumlu havanın etkisi ve Dolar’ın zayıflamasıyla beraber emtia fiyatlarında da yukarı yönlü hareketler görülüyor. ABD tipi ham petrolün varil başına fiyatı 101.24 Dolar iken Brent petrolün son aldığı değer ise 115.34 Dolar / Varil. Altın ve gümüşte küçük çaplı yükselişler yaşanırken diğer değerli metallerde ise % 0.5 civarında alımlar göze çarpıyor. Rusya’nın ihracat yasağını kaldırabileceği haberleriyle buğday fiyatlarında gevşeme yaşanırken bu diğer tarım emtia fiyatlarına da olumsuz yansıyor.

İÇ PİYASADA DIŞ TİCARET BEKLENİYOR
 
Mart ayındaki rekor 9.8 milyar Dolar’lık açığın ardından bugün açıklanacak olan Nisan ayı verisi merakla bekleniyor. Merkez Bankası’nın yeni politika karışımı ile sorunların çözülmeyeceğine inanan yatırımcıların isteksiz davranmaları ve satışlarıyla beraber yükselen döviz kurları borsa ve tahvili de aşağı çekiyor. Gösterge tahvilin bileşik faizi % 9’un üstünde ve dünkü İMKB 100 kapanışı 61.491. Sabah saatlerinde Doalr / TL 1.5976, Euro / TL 2.2975 ve Sepet Kur ise 1.9476. İMKB 100 için öne çıkan seviyeler 61.200 ve 60.500 olarak öne çıkarken direnç olarak ise 62.500 ve 63.500 takip ediliyor. Bugün temettü dağıtacak şirketler Adana grubu hisseleri, Anadolu Cam, Bolu Çimento, Vakıfbank, Trakya Cam, Torunlar GYO ve Mardin Çimento . Global ve iç piyasadaki veri akışı ise şu şekilde :
 
- Japonya'da Nisan ayı işsizlik oranı açıklanacak 02.30
- Japonya'da Nisan ayı sanayi üretimi (öncü) açıklanacak 02.50
- TÜİK Nisan dönemi Dış Ticaret İstatistiklerini yayımlayacak 10.00
- Almanya'da Nisan ayı istihdam verileri açıklanacak 10.55
- Almanya'da Mayıs ayı işsizlik verileri açıklanacak 10.55
- Euro Bölgesi'nde Mayıs ayı TÜFE (flaş) açıklanacak 12.00
- Euro Bölgesi'nde Nisan ayı işsizlik oranı açıklanacak 12.00
- ABD'de Mart ayı ve 1.çeyrek S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak 16.00
- ABD'de Chicago PMI endeksi açıklanacak 16.45 Önceki: 67.6
- ABD'de CB tüketici güveni açıklanacak 17.00 Önceki: 65.4
- Hazine Haziran ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak
 
 
Twitter.com/Gokhan_Sen
 
 
Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)


Bloomberg HT Araştırma Bölümü