Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, Yunanistan'ın borç krizinin çözülmesi için bölge liderlerinin harekete geçmesinin etkisiyle değerlendi. Euro Bölgesi'ndeki olumlu hava, gelişen piyasa varlıklarının da talebini artırarak, Tayvan doları ve Malezya ringgitini yukarı taşıdı.

Çin'deki öncü göstergelerin Nisan ayında ülke ekonomisinde soğumaya işaret etmesi üzerine Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi dördüncü gününde de üst üste artış kaydederek, bu ayki kayıplarını yüzde 0.5'e indirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın Haziran ayının sonuna kadar Yunanistan'a yeni bir yardım paketi konusunda anlaşılacağını söylemesi üzerine yükseldi.

EON Capital Bhd.'nin forex vadelileri işlemcisi D. Sivadass, Avrupa'da olumlu havanın hakim olduğunu, Yunanistan krizinin de çözüleceğine ilişkin sinyallerin olduğunu belirtti.

Tayvan doları, ABD doları karşısında yüzde 0.6 artışla 28.671'e; Malezya ringgiti ise yüzde 0.3 kazançla 3.0105 seviyesine yükseldi. Güney Kore Wonu yüzde 0.3; Filipin pezosu ise yüzde 0.2 değerlenerek, sırasıyla ABD doları karşısında 1,077.35 ve 43.23'ten işlem gördü.

Avrupa'daki borç krizinin kötülediğine ilişkin endişeler bu ay gelişen piyasa varlıklarının talebini azaltarak, bölge paraları üzerinde de baskı oluşturdu.

Yabancı fonlar Mayıs ayında aldıklarının 5.1 milyar dolar üzerinde Güney Kore, Hindistan ve Tayvan hissesi sattı. Hindistan rupisi ve Malezya ringgiti düşüşlere öncülük ederken, her ikisi de bu ay yüzde 1.7 değer kaybetti. Filipin pezosu ve Tayland bahtı ise yüzde 1.4 geriledi.