Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Avrupa Birliği'nin Yunanistan'a ek yardım sağlayacağı spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, bu yükselişle birlikte, Ağustos ayından bu yana gerçekleştirdiği en büyük çaplı kaybın bir kısmını geri aldı.

Bank of America Corp. ve Citigroup Inc., Avrupalı finans şirketlerindeki yükselişleri izleyerek en az yüzde 1'lik artış gösterdi. Gübre üreticileri Mosaic Co. ve Potash Corp. of Saskatchewan Inc., Citigroup'un hisse tavsiyelerini yükseltmesinin ardından yüzde 2.9'un üzerinde değer kazandı. Dünyanın en büyük chip üreticisi Intel Corp., yeni bir "ultrabook" dizüstü bilgisayarı ile birlikte, Aplle Inc.'nin iPad ve diğer tablet ürünleriyle mücadeleye girmeye hazırlanması sonrası yüzde 1.4 değer kazandı.

S&P 500 Endeksi yüzde 1'lik rali yaparak, New York saati ile 09:34'te 1,344.47 puana yükseldi. Amerikan hisselerinin gösterge endeksi S&P 500, bu ay, 27 Mayıs itibariyle yüzde 2.4 düşüş gösterdi. Dow Jones Endeksi ise 123.14 puan ya da yüzde 1 artışla 12,564.72 puana ulaştı.

Frankfurt'taki F+M Financial GmbH'den Jens Finkbeiner, "Avrupalı yetkililerin Yunanistan'a ek yardım yapacağı spekülasyonu, bugün hisse senedi piyasalarındaki yükselişin tetikleyici faktörüydü" dedi ve "Piyasaların önümüzdeki birkaç gün daha da yükselmesini bekliyorum. Ancak soru, bu çıkışın sürdürülebilir olup olmadığında" dedi.