Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği'nin (AB) parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Yunanistan'ın 1990'larda Belçika'nın yaptığı gibi güçlü bütçe kısıntıları ve iki yıl önce Doğu Avrupa'da olduğu gibi, borç verenlerin vadesi dolan Yunan tahvillerini yenilemeleriyle kurtulacağını söyledi.

Rehn dün Bloomberg'in ew York'taki merkezinde verdiği demeçte, "Belçika yerinde bir örnek" dedi ve "Yunanistan'a faiz dışı fazla hedefleri ile 'yapılabilir ve elverişli' bir yol gösteriyor. Viyana inisiyatifi büyük ölçüde bize olumlu dersler veriyor" şeklinde görüş belirtti. Rehn, "Temel fikir, bankaların pozisyonlarını gönüllü olarak devam ettirmeleri olabilir" dedi.

Avrupa'nın borç yükü en fazla ülkesi olan Yunanistan, geçen yılki 110 milyar euroluk (158 milyar dolar) AB öncülüğündeki yardım paketinin mali açıkları kapamaya yetmemesinin ardından ek yardım arıyor. Rehn, borç yapılandırmasının masa üstünde olmadığını, zira bunun Avrupa piyasalarında domino etkisinin olabileceğini, Viyana tarzı çözüm ve profil yenileme olarak adlandırılan seçeneklerin değerlemndirildiğini sözlerine ekledi.

Viyana tarzı plan, kreditörleri vadesi dolan Yunanistan tahvillerini yenilemeye özendirmeyi amaçlıyor.