Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Opsiyon taleplerindeki artışın euro sattırmasının, eurodaki son kazançların makul olmayan bir piyasa tarafından desteklendiğinin sinyalini verdiğine dikkat çeken Mizuho Corporate Bank Ltd., euronun dolar karşısında bu yıl 1.30 seviyesine kadar gerileyebileceğini belirtti.

Tahvil piyasalarında uyarıların öne çıktığını, ancak Döviz piyasalarının son 6 ayda euroda yükselişe işaret ettiğini belirten Mizuho'nun piyasa ekonomistlerinden Daisuke Karakama, bunun daha çok Euro Bölgesi'ndeki faiz beklentilerinin daha yüksek olmasından kaynaklandığını ifade etti. Karakama, döviz piyasasının makul olmadığını ve risk değişimlerinin euroda düzeltme olacağının sinyalini verdiğini belirtti.

Bloomberg'in "günün grafiği" tablosu, euro-dolardaki aylık risk dönüşüm oranının 26 Mayıs'ta eksi 1.94'e gerilediğini gösteriyor. Bu oran 17 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeye işaret ederek, traderlara euro satma şansı tanıyor. Avrupa'nın ortak para birimi euro, 4 Mayıs'Ta 1.4940 seviyesinden Aralık 2009'dan bu yana en yüksek seviyesini test etti. Eurodaki yükselişte Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artıracağı yönündeki spekülasyon etkili oldu.

Euro, Yunanistan'ın temerrüde düşme riskine rağmen yükselişini sürdürdü. Yunanistan'ın 5 yıllık CDS'leri ise ülkenin 5 yıl içinde temerrüde düşme ihtimalini yüzde 71 olarak gösteriyor.

Risk dönüşüm oranlarının 30 Kasım'da 5 ayın en düşüğü olan eksi yüzde 2.38'e gerilemesinin ardından 10 Ocak'ta euro, Eylül'den bu yana görülmedik düzeye düştü. Bu örneği hatırlatan Karakama, euronun bu yıl 1.30 dolar seviyesini görebileceğini belirtti.

AMB Başkanı Jean-Claude Trichet, geçtiğimiz hafta enflasyon risklerinin dikkatle izleneceğini ve gerektiği zaman harekete geçileceğini belirtti.