Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

11 Mart'taki depremin ardından ekonomik şartları ve borç/GSYH oranını iyileştirme konusunda yeterli ilerleme kaydedemediği söylenen Japon Başbakanı Naoto Kan, depremin ekonomi üzerindeki etkilerinin azalmasının ardından başbakanlıktan istifa edeceğinin sinyalini verdi. Bunun ardından Japon hükümetinde yapılan güven oylamasında yeterli oy alamamasına rağmen, gerektiği üzere istifa ya da erken seçim çağrısında bulunmayarak, durumu atlattı.

Ancak Naoto Kan'ın istifa sinyali, erken seçim tartışmaları ve bir sonraki lider arayışlarını başlattı. Erken seçim tartışmaları, depremin etkilerinden sıyrılmaya çalışan Japon ekonomisinin yeniden inşa, kazançlarını artırma ve kredi konularındaki sorunlarına ilişkin endişeleri de artırdı.

Japonya Demokratik Partisi'ndeki muhalifler, Japon başbakanın ay sonuna kadar istifa edebileceği üzerine kafa yorarken, Naoto Kan, 2012'nin başlarından önce istifa etmeyeceğini açıkladı.

Bunun Japon siyasetinde gerçek bir kaosa işaret ettiğini ve sorunları hemen çözecek hiçbir senaryonun bulunmadığını belirten Tokyo'daki Sophia Üniversitesi siyasi bilimler profesörü Koichi Nakano, "Japonya, üst düzeyde yaşanan istikrar probleminin bedelini ağır ödüyor" dedi.

Mevcut hükümet ve Naoto Kan'ın istifası tartışmaları arasında kalan siyaset ortamı, yeniden inşa ve resesyon dönemindeki Japonya'nın büyük harcama paketini riske atıyor. Siyasi belirsizlik, birçok kararın çıkışını geciktirirken, diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşları da Japonya'nın istikrarlı bir maliye politikası açıklamasını bekliyor.