Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, beklenenden çok daha düşük çaplı bir artış gösteren tarım dışı istihdam verisinin ABD'de ekonomik toparlanmanın yavaşlamakta olduğunu işaret etmesinin ardından düşüşlerini hızlandırdı. Gösterge endeksler, bu hareketle birlikte, beşinci hafta üst üste ekside kapatmaya yöneldi. ABD Hazine tahvilleri ralli yaptı.

Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1.1 düşerek, New York saati ile 08:32'de 1,298.3 puana indi. Dow Jones endeks kontratı 119 puan ya da yüzde 1 düşüşle 12,119 puana indi. 10 yıl vadeli ABD Hazine kağıdının faizi sekiz baz puan düşerek yüzde 2.95'e indi ve bu yılın en düşük seviyesine çok yaklaştı.

ABD'de tarım dışı istihdam, Nisan ayında aşağı yönde revize edilmiş rakamla 232,000 arttıktan sonra, Mayıs ayında 54,000'lik bir artış gerçekleştirdi. Bloomberg'in araştırmasına göre, istihdamın Mayıs ayında 165,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise, yüzde 9'dan Mayıs ayında yüzde 9.1'e yükseldi ve bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

S&P 500 Endeksi bu hafta, ADP özel sektör istihdam verisinin beklenenden çok daha kötü çıkması ve ISM imalat sanayi endeksinin bir yılı aşkın bir sürenin en yavaş artışını göstermesinin ardından son altı haftanın en düşük seviyesine inmişti. Beklentileri aşan ya da altında kalan ekonomik verilerin oranını gösteren Citigroup Inc.'nin Ekonomik Sürpriz Endeksi Mayıs ayında negatife döndü ve Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesine yaklaştı.