Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avro Bölgesi Grup Başkanı ve aynı zamanda Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncer, Avro bölgesinin, sıkı koşullar altında Yunanistan'a ek parasal destek sağlayacağını tahmin ettiğini söyledi.

IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) görevlilerinden oluşan Troyka heyetinin çalışmalarını dün tamamlamasının ardından, Yunanistan'ın 110 milyar avroluk yardımın 5. dilimini temmuz ayında alabileceği ifade ediliyor.

Bu arada, yeni ve genişletilmiş bir kurtarma paketinin de sonuçlandırıldığı belirtiliyor.

Juncker, ek bütçe kesintisi karşılığında ek yardımın olabileceğini düşündüğünü dile getirerek, ''Avro bölgesinin, sıkı koşullar altında Yunanistan'a ek parasal destek sağlayacağını tahmin ediyorum. Bu manada, Yunanistan'ın Avro Bölgesinden çıkmayacağı, borcunu ödeyememe gibi bir durum olmayacağı ve Yunanistan'ın tüm yükümlülüklerini başarıyla yerine getirebileceği açık'' dedi.

Yeni bir kurtarma paketinin, Avro Bölgesi Maliye Bakanlarının 19-20 Haziran'da yapacağı toplantıda onaylanması gerekiyor. Yeni paketin büyüklüğü açıklanmazken, Yunanistan'ın bu yıl ve gelecek yıl için borçlanma ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir miktar olduğu düşünülüyor.

Yunan gazetesi Kathimerinin haberine göre, sağlanacak ek yardım 85 milyar avro olacak, bunun 30-40 milyar avrosu AB-IMF'den, geri kalanı ise özelleştirme sürecinden ve özel sektörden sağlanacak.

Troyka heyeti, ülkedeki çalışmalarında Yunanistan ekonomisinde özellikle ihracattaki hatırı sayılır artışla birlikte ekonomide cesaretlendirici işaretler olduğunu, ancak hükümetin hala bütçe açığını düşürecek tedbirlere ihtiyaç duyduğunu belirtti.