Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Türkiye'nin özellikle otomotiv sanayinde olabildiğince ithalatçı kimliğinden, ihracatçı kimliğine kayması lazım'' dedi.

Yıldız, bir otomobil plazasının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın ortalama büyüme hızından daha hızlı büyüdüğünü belirtti.

Avrupa'nın ve bölgesinin istikbal vaat eden genç ve dinamik ülkesi Türkiye'nin tabi ki otomotiv sektöründe geri kalmasının düşünülemeyeceğini vurgulayan Bakan Yıldız şunları kaydetti:

Türkiye son 8,5 yıl içerisinde gayri safi yurt içi hasılasıyla tam 3 kat büyüdü ve özellikle otomotiv sektöründe dünyada en kusursuz üretim yapan ülkelerden birisi haline geldi. Yalnızca 2010 yılında 17 milyon 100 bin adet araç kusurlarından, eksiklerinden dolayı üretildikten sonra tekrar geri çağrıldı. Türkiye'de bir araç dahi henüz geri çağrılmış değil. Bu noktada yan sanayisine, teknolojisine ve üretim merkezlerine güvendiğimiz bir sektör oluştu. Tabi ki Türkiye'nin özellikle otomotiv sanayinde olabildiğince ithalatçı kimliğinden, ihracatçı kimliğine kayması lazım. Şuan kadar yapılanlar da bunu destekliyor, teyit ediyor.''

Yıldız, 2010 yılında dünyanın en hızlı büyüyen 5 ülkesinden biri olan Türkiye'nin, yüzde 8,9 büyümesi ile dikkat çektiğini belirterek, Türkiye'nin gelecek 12 yılda tekrar 3 katına daha çıkmayı hak ettiğini ifade etti

Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuna 2002 yılında Türkiye'de üretilen 90 bin araç satılırken bugün bu sayının 510 bin araca ulaştığını dile getiren Yıldız, Türkiye'nin hedefleri olan 1 milyon aracı ürüten ve tüketen bir ülke haline geleceğini bildirdi.

Yıldız, trafikteki 15 milyon aracın yenilenmesi ile ilgili yaptıkları kanuni değişikliklerin vatandaşlar tarafından son derece rağbet gördüğünü, bunun da otomotiv sanayinin gelişmesinde son derece önemli bir nokta olarak tarihe geçtiğini belirterek, şunları anlattı:

''2002 yılında 3,5 milyar dolar olan ihracatımız bugün 19 milyar dolarlar seviyesine çıktı. Bu küresel krize rağmen üretim seviyesini artırmış olan otomotiv sektörünün başarısıdır diye düşünüyoruz. Bu rakamlar gerekli rakamlar ama yeterli rakamlar değil. İnşallah son dönemde küresel krizin etkisinden hızlıca kurtulan Türkiye'nin hak ettiği seviyeyi daha hızlı yakalaması açısından önemli aktiviteler yer aldı. Bunların sayısını daha da artıracağız.

Gün geçtikçe farklı markaları ülkesine çeken Türkiye'de siyasi istikrarın kalıcı ve sürdürülebilir olması açısından önümüzdeki günlerin önemli olduğunu hep beraber görüyor ve düşünüyoruz. İnşallah seçimlerin ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Türkiye'deki Siyasi istikranın kalıcı olmasının birçok sektörün aktivitelerinden daha önemli olduğuna inanıyorum.''

Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt ise dünyada tüm sektörler arasında her yıl en yüksek AR-GE bütçesini ayıran marka olduklarını söyledi.

Türkiye'de oluşan istikrarın sektörlerine de yansıdığına dikkati çeken Bozkurt, bunun sonucu olarak mevcut tesislerini daha da geliştirmek adına hiçbir zaman geri adım atmadan, yatırımlarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Açılışın ardından Bakan Yıldız, Toyota'nın hem elektrikle hem de benzinle çalışan hibrid modelini test etti.

Ali Haydar Bozkurt ve AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya'yı da otomobile alarak direksiyona geçen Yıldız, aracı bir süre kullandı.



-SANAYİ SİTESİ TEMEL ATMA TÖRENİ-



Bakan Taner Yıldız, daha sonra, Şeker mahallesinde yaptırılacak Oto Servisleri Sanayi Sitesi'nin temel atma törenine katıldı.

Yıldız, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin değişen ve gelişen yüzünde otomobil servislerin istisna olamayacağını belirtti.

Müşterinin kolay ve rahat bir biçimde istediği hizmeti alabilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, otomotivle ilgili branşların hepsinin aynı yerde toplanmış olmasının sektörel bütünlük açısından da önem kazandığını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise artık küçük sanayi sitesindeki esnafların birlikte hareket etmedikleri sürece yeni iş imkanlarının ortaya çıkmasını sağlamayacaklarını söyledi.

Zamanın kıymetli olduğunu vurgulayan Elitaş, ''Tüketici, otosunu güvendiği bir kuruma teslim edecek ve anahtar teslimi geri alacak. Eski sistemde olduğu gibi motorcudan sonra yan komşusu kaportacıya, öbür komşusu elektrikçiye gitmeyecek'' dedi.



-ENVER DERNEĞİ AÇILIŞI-



Bakan Yıldız, daha sonra beraberindekilerle birlikte Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Kayseri Şubesi'nin açılış törenine katıldı.

Enerji verimliliğinin ekonomi açısından büyük önem taşıdığını belirten Yıldız, Türkiye'nin en büyük verimliliğinin siyasi istikrar sonucu yakaladığı verimlilik olduğunu kaydetti.

Türkiye'de son 40 yılda 31 seçim yapıldığını ifade eden Yıldız, ''Eskiden seçim olacağı zaman 6 ay ekonomi durağanlaşırdı, işletmeler belirsizlik içinde beklerdi. Bunun etkisi 1 yıl sürerdi. Ortalama 1,5 yılda bir seçim yaşandığı düşünülürse bundan daha büyük verimsizlik olabilir mi? Şimdi, bu tür sorunlar yaşamıyoruz'' dedi.



-TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ-



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, seçim dönemine rağmen ekonomide iyileşme sürecinin devam ettiğini belirterek, eskiden seçimlerin ekonomiyi hep olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Seçim dönemine rağmen ekonominin çarklarının durmadığını, ihracatın hız kesmediğini dile getiren Büyükekşi, şunları söyledi:

''Yaptığımız ihracat anketlerinden de bu durumu takip ediyoruz. Anketimize göre, ihracatçılarımız seçim olacak diye frene basmıyor. Yatırıma, üretime, istihdama devam ediyorlar. İhracatçılarımızın yüzde 52'si 2011'de ekonominin daha iyiye gideceğini, yüzde 38'i değişmeyeceğini düşünüyor. Yıl sonuna kadar ihracatçılarımızın 200 bin yeni istihdam sağlayacaklarını hesapladık. Tüm bu olumlu beklentilere rağmen ihracatçılarımızın hammadde ve enerji maliyetleri konusunda endişeleri sürüyor. Petrol ve maden gibi emtiaların artması bize olumsuz yansıyor. Bu noktada, Türkiye'nin enerji politikasının önemi ortaya çıkıyor. Enerji konusunda ne yazık ki dışa bağımlıyız. O yüzden enerji konusu ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşıyor.''

Konuşmaların ardından derneğin açılışı yapıldı. Açılış törenine Bakan Yıldız'ın yanı sıra TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Milletvekilleri Yaşar Karayel ve Ahmet Öksüzkaya ile davetliler katıldı.

ENVER Derneği Genel Başkanı Erkan Gürkan katılımcılara, dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.