Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz'de yapılan genel seçimlerde, 6 yıldır iktidarda olan Sosyalist Parti'nin lideri ve Başbakan Jose Socrates yenilgiyi kabul etti.Yüzde 28'lik bir oy alan Socrates, resmi sonuçlar açıklanmadan ''Sosyalist Parti seçimleri kaybetmiştir'' dedi ve parti liderliğinden istifa edeceğini açıkladı.

Yüzde 39'a yakın oy alan Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Pedro Passos Coelho ise muhafazakar halkçı parti ile istikrarlı bir hükümet kurmayı umduğunu söyledi. Ancak Pedro Passos Coelho, gelecekte büyük cesaret isteyen kararlar almaları gerektiği uyarısında bulundu.

Portekiz'de altı senedir iktidarda olan sosyalist hükümet, bu yıl ekonomik sıkıntılar nedeniyle Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'den 78 milyar euroluk bir kurtarma paketi talep etmiş, ancak muhalefet, hükümetin kemer sıkma programını reddetmişti.
 
Şimdi hükümet kuracak olan muhalefet hükümeti, aynı zamanda 78 milyar euro değerindeki kurtarma paketinin uygulanmasının sorumluluğunu da almış bulunuyor.

Sosyal Demokratların lideri Coelho, Portekiz'in 2-3 yıl kemer sıkma politikaları uygulamasını gerekeceğini, ancak ülkenin eski hâlinde dönmesi için bunun gerekli olduğunu belirtti. Coelho, Portekiz'in 2013'e kadar yine eski zamanlarına döneceğini savundu.

Portekiz'de halen işsizlik oranı yüzde 12'nin üzerinde seyrederken, ülke ekonominin önümüzdeki iki yıl yüzde 2'den fazla küçülmesi bekleniyor.