Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in yeni bir finansal krizi önleme planları arasında, ABD'deki büyük finansal kuruluşlarının sermaye gereksinimlerini Basel III şartlarının ötesine taşımak da bulunuyor.

Fed, büyük bankaların sermaye zorunluluklarını yüzde 8 ila 14 seviyesine taşınmasını değerlendiriyor. Tahminlerin çok ötesinde bir orana işaret eden sermaye gereksinimleri, Fed'in yeni bir krizi önleme konusundaki endişesini bir kez daha ortaya koyuyor.

Cuma günü konuşan Fed Yönetim Kurulu üyelerinden Daniel Tarullo, finansal kuruluşların risk dağılımlarına göre yüzde 8 ile 14 arasında sermaye şartıyla karşıya karşıya kalabileceğini söyledi.

Wall Street'in beklentilerinin çok üzerinde olan bu oran, Uluslar arası bankacılık regulatörlerinin Basel III düzenlemelerinde anlaştığı oranın da iki katına denk geliyor. Daniel Tarullo, Fed'in öngördüğü sermaye zorunluluk oranlarının, finansal kuruluşları şirket evlilikleri ve satın almalar konularında caydırıcı bir unsur oluşturması gerektiğini savundu. Tarullo, bu sayede toplum ve sistem için net bir avantaj sağlamayan birleşmelerin ve balonların oluşmasının önlenmesinin hedeflendiği belirtti.

Tarullo aynı zamanda kimsenin yeni bir TARP (Acil Sorunlu varlık kredisi) istemediğini ifade etti.

Diğer yandan Avrupa Birliği finansal hizmetler komisyoneri Michael Barnier ise, Basel III'te öngörülen oranların ötesinde eklemelere şimdilik bir ihtiyaç bulunmadığını söyledi.