Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsaları, ABD'de beklentinin çok altında gelen tarım dışı istihdam verileri sebebiyle sert bir düşüş kaydetti. Küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeler artarken, MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Dünyanın en büyük plazma televizyonları üreticisi Panasonic Corp. yüzde 1.3 değer kaybett. Tokyo Electric Co. ise Tokyo'da yayınlanan Shimbun gazetesinde Fukuşima'daki Dai-Ichi nükleer santralinin 2011 yılında 570 milyar yen (7.1 milyar dolar) zarar açıklayacağını yazmasının ardından yüzde 24 kayıpla dibe vurdu. Qantas Airways Ltd., Uluslararası Hava Ulaşımı Birliği'nin 2011 için sektörün kâr beklentisini yüzde 54 düşürmesinin ardından değer kaybederek, havayolu şirketlerindeki düşüşe öncülük etti.

ABD'den gelen istihdam verilerinin zaten çok düşük gelmesinin bekleniyor olduğunu ifade eden HSBC'nin Asya stratejistlerinden Arjuna Mahendran, bu haftanın da piyasalar için satıcılı geçeceğini, bu sebeple alım yapmak isteyenlerin fırsat kollayabileceğini belirtti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 133.79 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta 2008'den bu yana kaydettiği en uzun vadeli kayıp dönemini devam ettirmişti. Asya borsalarındaki düşüşte Çin, ABD ve Avrupa'dan gelen olumsuz PMI rakamları ve ABD'nin istihdam verileri etkili oldu.