Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam artışındaki yavaşlamanın dünyanın en büyük ekonomisindeki toparlanmanın yavaşlayacağı yolundaki endişeleri artırması Asya piyasalarını olumsuz etkiledi. Asya'da hisse senetleri üçüncü günde de düşerken, dolar endeksi son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Metaller ise değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:46'da yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Endekste, yükselen 2 hisse karşılığı yedinin üzerinde hisse değer kaybetti. Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Dolar Endeksi yüzde 0.1 düştü. Euro dolar karşısında, politika yapıcılarının Yunanistan için yeni bir yardım paketi hazırlama planlarını tekrar vurgulamalarının ardından son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Çinko, kurşun ve gümüş fiyatları yüzde 1'in üzerinde değer kazandı. Petrol New York'ta son iki haftanın en düşük seviyesi yakınlarında seyretti.

Son dönemde gelen kötü ekonomik verilerin etkisi, geçen hafta beklenenden kötü çıkan ABD istihdam verileri ile daha da arttı ve iyimser ekonıomistler bile, Fed'in 600 milyar dolarlık tahvil alım programının sonunun yaklaşması ile birlikte, ABD ekonomik toparlanmasının sürdürülebilirliği konusunda kuşku duymaya başladı. Avrupa Birliği ve IMF yetkilileri, Yunanistan'ın geçen yılki yardım paketindeki kredi dilimini onayladı ve yatırımcılar için "gönüllü bir rol" içeren yeni bir yardım paketinin yolu açıldı.

Singapur'daki Finaport Investment Intelligence'tan baş yatırım yetkilisi Hans Goetti, "ABD ekonomisi bazı insanların düşündüğünün yarısı kadar bile güçlü değil ve bu da, mali ve parasal teşvik ve güçlü hükümet desteği olmaksızın ABD ekonomisinin ayakları üzerinde duramayacağının bir teyidi" dedi.