Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'a Troyka heyeti tarafından ikinci bir kurtarma paketinin yolda olduğuna yönelik düşünce, euroyu yükseltti. Euro Bölgesi'ndeki borç krizine ilişkin endişelerin gevşemesiyle euro değer kazanarak, dolar karşısında 1 ayın zirvesine tırmandı.

Euro talepleri bugün açıklanacak olan ve 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıkmış olduğu tahmin edilen Nisan ayı enflasyon verilerinin öncesinde geldi. Tüketici enflasyonundaki hızlanma, Avrupa Merkez Bankası'na faiz artırma konusunda sebep verirken, euroyu da destekliyor. Dolar, ABD ekonomisindeki yavaşlama sinyallerinin Fed'i bir süre daha faizleri sıfıra yakın tutmaya iteceği düşüncesiyle, yen karşısında da 1 ayın en düşüğünün yalnızca yüzde 0.3 uzağında seyretti.

Yunanistan'ın bir süre için sorun olarak görülmeyeceğini belirten Nomura Holdings Inc.'in Döviz yöneticisi Kurt Magnus, bu hafta euroya alımların artacağını söyledi.

Euro, dolar karşısında 5 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 1.4658'den işlem gördü. Euro/Yen ise 117.48'den 117.51'e yükseldi. Dolar, Japon yeni karşısında değer kaybederek 80.27 seviyesine geriledi. Dolar/Yen geçtiğimiz hafta 80.05 yen düzeyine kadar düşmüştü.

Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı endekse göre, euro geçtiğimiz hafta 9 para birimi karşısında en çok değer kazanan döviz oldu. Euro yüzde 1.6 artış kaydederken, İsviçre frangı yüzde 1.2 ve Norveç kronu da yüzde 1.1 değerlendi.