Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ham madde taleplerinin artmaya devam edeceği ve küresel ekonomik toparlanmanın da dirençli olacağına yönelik sinyaller, fonların emtia pozisyonlarını artırdı. Yatırımcıların emtia fiyatlarının yükseleceğine oynamasının etkisiyle emtia fiyatları, bakırın öncülüğünde son 4 haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

Bloomberg verilerine göre 31 Mayıs'ta sonlanan haftada spekülatörler, 18 emtianın vadeli ve opsiyon kontratlarındaki net pozisyonlarını yüzde 7.3 artırarak 1.26 milyona yükseltti. Tarım ürünlerinin yükseleceğine ilişkin pozisyonlar da iklimsel değişikliklerin üretimde azalmalara sebep olmasıyla desteklendi.

Standard&Poor's GSCI Spot Endeksi, Çin'deki metal stoklarının dibe vurması ve Asya ve Avrupa'daki kuraklık belirtilerinin buğday ve pamuk mahsüllerini etkilemesiye 4. haftasında da yukarıda seyretti. 27 Mayıs'ta Fransa'da biraraya gelen dünyanın en zengin 8 ekonomisinin liderleri, küresel ekonomik toparlanmanın güçlendiğini söylemişti.

Dünya genelinde ekonomik faaliyetlerin makul bir seviyede ilerleme kaydettiğini belirten Permanent Portfolia Funds'ın yatırımcılarından Michael Cuggino, büyümeyle beraber algılanan arz-talep dengesinin, zayıf dolarla birleşince, emtiadaki yükselişi açıklamanın daha kolay olduğunu söyledi.

Çin'den ve diğer gelişen ekonomilerden gelen talep artışının etkisiyle 2010 yılında bakır fiyatları yüzde 40 artış kaydederken, buğday yüzde 75, mısır ise yüzde 100'ün üzerinde değerlendi.

Yatırımcıların emtiayı dolara alternatif olarak görmesiyle de ham madde fiyatları desteklendi.