Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonominin yumuşak iniş yapabilmesi için cari açığa karşı kollarını sıvayan ekonomi yönetimi çalışmalarına hız verdi. Yönetim faiz artışı dışındaki önlemler üzerinde çalışılırken, BDDK ve TMSF de devreye girecek. TMSF'nin mevduat sigorta primlerini artırabileceği belirtiliyor.  

Seçimlerin geride kalmasıyla ekonomi yönetimi cari açığın azaltılmasına yönelik çalışmalara başladı. Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmeden önce diğer kurumlar bir dizi tedbir üzerinde çalışıyor. Bloomberg HT'nin ekonomi bürokrasisine yakın kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yeni dönemde alınacak önlemlerde başı çekecek. Kulislerde BDDK'nın gayrimenkul kredilerinde özkaynak kullanım oranını yüzde 25'den yüzde 40'a "kademeli" olarak artırabileceği konuşuluyor.

TSMF DE ÇALIŞIYOR

Tasarruf  Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) sürpriz kararlar gelebileceği belirtiliyor. TSMF'nin bir süredir, mevduat sigorta primlerinin yükseltilmesi yönünde çalışma yaptığı biliniyor. Türk Lirası ve Döviz mevduatlarında sigorta primlerinin yükseltilmesi ile bankaların kullanılabilir kaynaklarının sınırlandırılması hedefleniyor. Kredi kartlarında taksitlendirmenin sınırlandırılması ve Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklarda artışa gitmesi gündemdeki önemini koruyor.

BANKADIŞI KESİMLER MERCEK ALTINDA

Bankacılık dışı finansal kesimdeki büyüme de ekonomi yönetiminin merceği altında. Özellikle faktoring, tüketici finansmanı ve leasingdeki hızlı büyüme nedeniyle bu sektörlerin zorunlu karşılıklar kapsamına alınabileceği belirtiliyor.

Kerem Alkin: Bankacılık sektörü seçim sonrasına hazırlıklı olsun