Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında, Çin'in büyümesinin sürdüğü işaretleri ile birlikte, hisse senetleri ve bakır yükselirken, petrol fiyatları iki günlük düşüşünü tersine çevirdi. Hisse senedinde küresel gösterge endeks son iki haftanın en keskin yükselişini gerçekleştirdi. Dolar ve yen değer kaybetti.

Küresel gösterge MSCI Dünya Endeksi Tokyo saati ile 16:08'de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Şanghay Bileşik Endeks yüzde 1.1'lik bir sıçrama gerçekleştirdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı yüzde 0.9 yükseldi. Bakır Londra'da yüzde 0.9 değer kazanırken, petrol New York'ta yüzde 0.3'lük bir yükseliş gerçekleştirdi. Dolar endeksi yüzde 0.3 düştü ve düşüşünü ikinci günde de sürdürdü. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, ABD doları karşısında yüzde 0.4 yükseldi. ABD Hazine tahvilleri ise ikinci gün üst üste düştü.

Bugün açıklanan veriler, Çin'de sanayi üretiminin beklenenden daha düşük ölçüde yavaşladığını ve enflasyonun beklentilere paralel çıktığını gösterdi. Bu veriler, Çin hükümetinin büyümeyi yavaşlatmak için harekete geçeceği yolundaki beklentileri azalttı. Yatırımcılarının iyimserliğini azaltacak gelişmeler Avrupa kıtasından geliyor. Avrupa Birliği yetkilileri, bir türlü anlaşmaya varamadıkları Yunanistan'a yardım paketini bir kez daha görüşmek üzere Brüksel'de biraraya geliyor. Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's dün Yunanistan'ın kredi notunu, ülkenin temerrüd riskine dikkat çekerek düşürdü.

Hong Kong'da Baring Asset Management Ltd.'den Khiem Do, "Makul yatırımcılar Çin'in büyümeye devam edeceğini biliyor " dedi ve "Ekonomik döngünün bu noktasında, yani Çin'in gıda ürünleri ve enerji üretimi konusunda güçlüklerle karşılaştığı bu ortamda, ılımlı bir büyüme iyi haber" şeklinde yorumda bulundu.