Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kriz kahini olarak tanınan ekonomi profesörü Nouriel Roubini, Avrupa Ekonomi Topluluğu'nun er ya da geç dağılacağını savundu. Roubini,  Euro Bölgesi'nin başarısız borç yönetimi sebebiyle euronun da dağılacağını öne sürdü.

Euro Birliği'nin optimum bir para birliğine dönüşmesi için gerekenleri yapmadığını belirten Roubini, "bunun yerine Euro Bölgesi liderleri parasal, mali ve döviz kuru politikalarındaki yetersizliklerin bir şekilde yapısal reformları hızlandıracağını umdular. Ve bunun sonucunda üretim ve büyüme oranlarının da birbirine yaklaşması ümit edildi" dedi.

Ekonomist Roubini, sorunlu çevre ekonomilerinin rekabet ve büyümelerindeki düzenin sağlanabilmesi için  eurodan vazgeçilerek, ulusal paralara geri dönülmesi ve para birimlerinin "hem nominal hem de reel değerlerin indirilmesi" gerektiğini savundu.

Bazı ülkelerin eurodan vazgeçilmesi konusunda şüphelerinin olduğunu hatırlatan Roubini, "bazı sorunlu çevre ülkelerinin durgunluğa sürüklenme ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, bunun 5 sene sonrası için çok da olasılık dışı olduğu söylenemez" dedi.

Roubini, Euro Bölgesi ülkelerinin düşük faiz oranlarının birbirine yakın seyretmesi sayesinde büyüme oranlarını korumayı umduklarına dikkat çekerek,  o yakın seyirin şimdi bozulduğunu, reformların da sonuç vermediğini ifade etti.