Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Çin'de sanayi üretiminin ekonomistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının ardından ralli yaptı. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin ikinci günde de yükselebileceğini işaret ediyor.

Dünyanın en büyük inşaat ve madencilik ekipmanları üreticisi Caterpillar Inc., New York işlemlerinin başlarında yüzde 0.9 yükseldi. DuPont Co. Avrupa işlemlerinde değer kazandı. Apple Inc., Nokia Oyj ile patent davasında anlaşmaya varmasının ardından New York işlemlerinde yüzde 0.6 değer kazandı.

Eylül vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.7 yükselerek New York saati ile 07:29'da 1,275.3'e yükseldi. Dow Jones endeks kontratı 59 puan ya da yüzde 0.5 yükselerek 11,944 puana çıktı.

Endeks vadeli kontratları, Çin'de sanayi üretiminin tahminlerden daha hızlı artarken, enflasyonun son üç yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yükseldi. Çin'de yüzde 13.1 artması beklenen Mayıs ayı sanayi üretimi yüzde 13.3'lük bir artış gösterdi. Yüzde 5.5 çıkan enflasyon ise beklenene paralel gerçekleşti.

Paris'te Ofi Patrimoine'den fon yöneticisi Jacques Porta, "Bu, bir süredir gördüğümüz tüm olumsuzlukları telafi etti" dedi ve "Bu iyi bir haber. Zira Çin önemli bir piyasa ve gelişen piyasalar küresel büyümeye öncülük ediyor" şeklinde yorumda bulundu.

ABD'de hisse seneetleri dün, şirket birleşme ve satın alma haberleri ve hisse değerlemelerinin neredeyse son bir yılın en düşük seviyeye düşmesinin, ekonomik toparlanmanın yavaşlamakta olduğu endişelerine ağır basması sonrası, son altı haftanın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı.