Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi  Maliye bakanları, Yunanistan’ı ikinci defa kurtarmak için Brüksel'de bir araya geldi. Euro Bölgesi ülkeleri, kurtarma paketinde özel sektörün ve bankaların rolü üzerinde anlaşmaya çalıştı.

Yunanistan’ın özel sektörün de katkısıyla 80 milyar euroyu bulması beklenen ve Haziran’ın sonuna kadar çıkarılması öngörülen ikinci kurtarma paketinde Euro Bölgesi Maliye Bakanları uzlaşamadı. Euro Bölgesi Maliye Bakanları 19 Haziran'da bir kez daha bir araya gelecek.

Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Freden, Yunanistan'a yardım paketinin Temmuz ayına ertelenebileceğini, Yunanistan’a ilişkin seçenekler üzerinde hâlen daha çalışmaların sürdüğünü belirten Frieden "süreci çok dikkatlice sürdürmeliyiz" dedi.

Bu şartlarda, Euro Bölgesi Maliye Bakanları 19 Haziran'daki toplantıda da uzlaşamazsa,  Yunanistan'a ikinci kurtarma paketi 24 Haziran'daki AB Liderler zirvesine yetişemeyebilir.

Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders daha önceden Yunanistan’ı ikinci kez kurtarma paketinin büyüklüğü, 25 milyar eurosu özel sektör katkısı olmak üzere 80 milyar euroya kadar çıkabileceğini söylemiş, AB ekonomi komiseri Olli Rehn ise, toplantı öncesi umutlu konuşmuş  "Haziran sonuna kadar bunu başaracağımıza eminim" demişti.

Rehn, Viyana planı olarak adlandırılan formülle, gönüllülük esas alınarak bankaların ellerindeki tahvillerin vadelerini uzatmayı kabullenmelerine dayalı bir paket hazırladıklarını belirtmişti.

Yunanistan’ın notunu tarihi diplere düşüren kredi derecelendirme kuruluşları, bankaların ellerinde tuttukları Yunan tahvillerinde vade ertelemesine zorlanmasını iflasın ilanı olarak kabul edeceğini duyurmuştu.

Önemli miktarda Yunan tahvili tutan Avrupa Merkez Bankası da zorla vade uzatılmasına karşı çıkarken, gönüllülük esas alınarak hazine kağıtlarının yenileriyle değiştirilmesine yeşil ışık yakıyor.