Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, dolar karşısında 3 günden bu yana ilk kez değer kaybetti. Euronun değer kaybında gittikçe çıkmaza giren ve üzerinde uzlaşı sağlanamayan Yunanistan'ın 2. kredi paketine ilişkin tartışmalar etkili oldu.

Avustralya doları ise ülkenin merkez bankasının faiz artışı sinyali vermesi üzerine yükseldi.

Avrupa'nın ortak para birimi eurp, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 1.4406'dan işlem gördü. Avustralya doları ise yüzde 0.1 artışla ABD doları karşısında 1.0692 seviyesine çıktı. 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi 2 baz puan gerilerken, S&P 500'de yer alan vadeli kontratlar da yüzde 0.4 değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3; Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 0.5 düştü. Petrol ve bakır, sırasıyla yüzde 0.3 ve yüzde 0.2 geriledi.

Brüksel'de dün toplanan Euro Bölgesi Maliye Bakanları Yunanistan konusunda uzlaşamadı. Almanya'nın Yunanistan'ın kurtarma paketinde yatırımcıların da dahil edilmesi önerisi, Avrupa Merkez Bankası'nın tepkisi ve bunun Euro Bölgesi'nde ilk temerrüd vakasına sebep olabileceğine yönelik uyarılarıyla karşılaşıyor. Çin, dün bankaların zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti. Çin'de enflasyon oranlarının Haziran ayında yüzde 6'ya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yunanistan'a ilişkin endişelerin devam ettiğini belirten Okasan Securities Co.'nun tahvil ve Döviz yöneticilerinden Tsutomu Soma, finansal risklerin yayılabileceğini, bunun da euroya gelen satışları artırabileceğini söyledi.

Euro, 16 öncemli para biriminin 13'ü karşısında düşüş kaydederken, yen karşısında da yüzde 0.2 değer kaybetti. Avrupa Birliği Maliye Bakanları 19 Haziran'da Yunanistan konusunu görüşmek üzere bir kez daha biraraya gelecek.