Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bir süredir satışların devam ettiği İMKB 100 endeksi bugün 61 bin puanın altına indi. Para politikasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz silahını kullanmak istememesi sebebiyle düzenleme üstünden önlemler alınmaya çalışılırken, bu düzenlemelerin ilk olarak finansal sistem üstünden geleceği haberleri bankalara satış getirdi. Banka hisselerinde kayıplar yüzde 4'ü buldu.

Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran, iki günden beri cari açıkla ilgili kaygıların Türk piyasasının negatif ayrışmasına neden olduğunu belirterek, "Bugün de güne satıcılı başlayan İMKB endeksi, yurtdışındaki risk iştahının azalmasına paralel olarak ögle saatlerinde yüzde 1 kadar eksideydi. Ardından gelen ABD verileri tüm dünyada ve Türkiye'de satışların artmasına neden oldu. ABD'deki veriler, tüm dünyada ekonomik toparlanmanın momentum kaybetiğine işaret ediyor ve bu istenilen senaryo değil" şeklinde konuştu.

"VERİLERİN ARDINDAN Dolar/TL 1.60'I AŞACAK"

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert ise bugün ABD'de son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki yavaşlamayı daha da belirginleştirdiğini söyledi ve, "Yavaşlamaya rağmen enflasyonun artıyor olması ise ciddi bir endişe kaynağı. Verilerin ardından paritede, risk iştahındaki azalmaya bağlı olarak düşüş, Borsalarda da kayıplar görülüyor. Paritedeki gerilemenin 1.4250’ye doğru sürmesi beklenebilir, bu durumda Dolar/TL kuru da 1.60’ı aşacaktır" dedi.