Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Seçimler öncesi pozitif bir seyir izlemeye çalışan bileşik endeks, seçimlerin bitmesiyle beraber kazanımlarını geri vermeye başladı. Satışların temel sebebi para ve maliye politikasındaki önlemlerin fiyatlaması olarak gösterilebilir. Para politikası tarafında Merkez Bankası’nın faiz silahına dokunmak istememesi ve maliye tarafında da politika yapıcıların vergi silahına en son başvurmak istemeleri son günlerin popüler konuları. Bu durumda ilk silah olarak düzenlemeci politikalar kullanılacağı açıklamaları ve tahminleri de fiyatları etkiliyor. İlk uygulamaların finans sistemi üzerinden yürüyecek olması da hem finansal hisselere hem de endekse satış getirmeye devam ediyor. Teknik seviyelerin de bir bir kırılıyor olması kısa vadeli yatırımcıların zarar kesme emirlerini devreye sokmalarına sebep oluyor. Böylece gelen satışlar daha da sertleşerek kartopu etkisi yaratıyor. İMKB 100 gelen satışlarla gün içinde 60.443 seviyesini test ettikten sonra buradan gelen tepkiyle 60.702 bölgesine çıktı. Bu satışların ardından gözler 58 bin olan bi önceki dip seviyeye çevrildi, direnç olarak ise 61.500 takip ediliyor.

Endekste yükselen 3 hisse sırasıyla; varlık satışı için sona yaklaşıldığı düşünülen Ak Enerji hisseleri, sene başından bu yana % 49.33 primli olan Aksa ve sermeye artırımı sonrasında satışlara dayanmaya çalışan Doğan Holding hisseleri. Düşenlerin başında ise sene başından bu yana % 50’ye yakın değer artışı kaydeden Türk Traktör, Hürriyet Gazetecilik ve perakende sektöründe aktif olan Ülker hisseleri geliyor. Bankacılık Endeksi % 2.79 gerilerken yıl başından bu yana eksisini de % 14’e vardırmış oldu. Sanayi hisseleri de % 2.26 düşerek bugün kırmızılara ortak oluyor.

Gösterge tahvil günü % 8.95 bileşikten tamamlarken, Dolar / TL 1.60’ı aşamadı ve buraya yakın seviyelerden gelen satışlarla 1.5954’e indi. Euro / TL 2.2817’den işlem görürken, Sepet Kur 1.94’e yakın seyrediyor.

YUNANİSTAN, YUNANİSTAN, YUNANİSTAN…

Haziran itibariyle yeni bir kurtarma paketi geleceği düşünülen ülke için işler iyi gitmiyor. Bono yatırımcılarının gönüllü olmayan herhangi bir katılımı söz konusu olması durumunda bu durumu temerrüt işlemine denk kabul edeceği açıklamaları da derecelendirme kuruluşlarından gelmeye devam ediyor. Bugün Atina Borsası % 3.6 düşerken Yunanistan 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi 17.9 faizle Avrupa Bölgesi rekoru kırdı. Tüm bu gelişmeler Euro / Dolar paritesini aşağı çekerken gün içinde 1.4264 test edildi. Ülkeyle ilgili son gelinen durum böyle ve olası önemli gelişmeler takvimi de şu şekilde sıralanıyor:

19 Haziran – Avrupa Maliye Bakanları ön görüşmesi

23-24 Haziran – Maliye Bakanları, ülke için nihai kararını verecek.

ABD’den gelen veriler ülkede hem manşet enflasyonun hem de çekirdek enflasyonun arttışına işaret ederken, sanayi üretiminin ve kapasite kullanım verilerinin beklentilerin altında kalması zaten bozuk olan risk alma iştahını körüklemiş oldu. Kuvvetlenen Dolar Endeksi 75’in üstüne  çıkarken Gelişen Ülke kurları Dolar’a karşı % 1’den fazla değer kaybettiler. Petrol ve metallerde büyüme endişeleri ile satış yaşanırken değerli metallerde ise karışık bir seyir söz konusu. ABD 10 yıllık tahvil faizi % 3.06’ya gerilerken, Almanya 10 yıllıkları ise 2.98 bileşikte.

Yarın beklenen veri akışı şöyle:

08.30 Hindistan faiz kararı

10.00 Türkiye TÜİK, Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi

10.00 Türkiye TÜİK 2011 1. Dönem İşgücü Maliyet Endeksi

11.00 Fransa Lagarde Fransa'da konuşacak

11.30 İngiltere perakende satışlar

12.00 Euro bölgesi tüfe        

12.00 Euro bölgesi işsizlik

15.30 ABD işsizlik başvuruları

15.30 ABD konut başlangıçları

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü
Twitter.com/Gokhan_Sen