Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de dün açıklanan enflasyon oranları, çekirdek enflasyonun son 5 yılın en hızlı yükselişine işaret etti. Bir yandan işsizlik ve konut piyasasındaki sorunları çözmeye çalışan ABD için, çekirdek enflasyondaki artış, stagflasyon endişelerini de ortaya çıkardı.

Gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış tüketici fiyatları endeksinin Mayıs’ta yüzde 0.3 artış kaydetmesi, aynı zamanda gevşek para politikasını sürdüreceğini söyleyen Fed’in işini de zorlaştırıyor.

Enflasyondaki hızlanmada geçici faktörlerin ağırlıklı olduğu düşünülse de, ABD’de çekirdek enflasyon Ekim ayından bu yana artış kaydediyor.

Dünyanın en büyük ekonomisinde çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 0.6 hızlandı. Fed, bir yandan yüzde 2’lik enflasyon hedefini korumaya çalışırken, diğer yandan büyüme oranlarını normalleştirmeye çalışıyor.

Capital Economics’in başekonomisti Paul Ashworth, bunun bir kısmının geçici faktörlerden kaynaklandığı belirtse de, yine de bu oranın büyük bir artış olduğunun altını çizdi. Ashworth, “en azından deflasyona yakalanmıyoruz” dedi.
Fed, ekonomideki gelişmeleri daha iyi takip edebilmek için çekirdek enflasyonu baz alarak politikalarını belirliyor. Banka, 2. tur tahvil alım programına başlarken de, çekirdek enflasyonun düşüş trendini göz önünde bulundurmuştu.

Ekonomi yavaşlarken, enflasyonun hızlanma kaydetmesi, uzmanları da stagflasyon riskini düşünmeye itiyor. Ancak uzmanların çoğu hâlâ daha bunun geçici olduğunu ve kısa zamanda üstesinden gelineceğini tahmin ediyor.

Öte yandan, petrol fiyatları da Nisan-Mayıs döneminde yüzde 2 gevşemeyle, Kasım’dan bu yana en düşük seviyesinde seyrediyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen enflasyonun hissedilmesi, Fed’i zorlu bir yola sokacak gibi görünüyor.