Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, Güney Kore wonu öncülüğünde değer kaybetti. Asya paralarındaki değer kaybında, Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin, gelişen ülke varlıklarının talebini düşürmesi etkili oldu.

Yunanistan başbakanı George Papandreou'nun bakanlar kurulunda yeniden düzenelemelere gideceği ve bugün güven oylaması yapılacağını açıklamasının ardından MSCI Asya Pasifik Endeksi 2 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Yunanistan hükümeti, muhalefetten kemer sıkma politikalarının uygulanması için yeterli desteği bulamıyor. Avrupa Birliği ise Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinde henüz bir uzlaşmaya varamadı.

Yatırımcıların Yunanistan'a ilişkin endişelerin devam ettiğini, bir süre daha da süreceğini belirten Busan Bank'ın Döviz traderlarından Han Sung Min, bu durumun yatırımcıları güvenli varlıklara yönelttiğini söyledi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 1,089.10 seviyesine geriledi. Endonezya rupisi ve Singapur doları yüzde 0.3 düşüşle, sırasıyla 8,574 ve 1.2385'ten işlem gördü. Tayland bahtı ve Malezya ringgiti ise yüzde 0.2'şer değer kaybetti ve ABD doları karşısında 30.59 ve 3.0430 seviyelerine geri çekildi.

Yunanistan'ın  kurtarma paketinde uzlaşma sağlanamaması ve Yunan hükümetindeki sallantıların bütçe kesintileri ve varlık satışlarını zora sokabileceğine yönelik spekülasyon, Yunan tahvilleri ve euroya dün değer kaybettirdi.

Dün ABD'de açıklanan rapora göre, New York bölgesinde imalat verileri 7 aydan bu yana ilk kez daralmaya işaret etti. Küresel fonlarda bu haftanın ilk 3 gününde alınanın 835 milyon dolar üzerine Kore ve Tayvan hissesi satıldı.