Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın enflasyon önlemlerini artıracağına yönelik spekülasyon üzerine Çin'deki hisselerde yoğun satışlar yaşandı; Şanghay Bileşik Endeksi Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Economic Information Daily gazetesinin yeni bir faiz artışının kapıda olduğunu yazmasının ardından Bank of chine Ltd. son 2 yılın en düşük fiyatından işlem gördü. Poly Real Estate Co., 21st Century Business Herald'in imar şirketlerinin önümüzdeki çeyrekte konut fiyatlarını düşürebileceğini yazması üzerine, emlak şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. Jiangxi Copper Co. ve PetroChina Co. ise metal ve petrol fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle yüzde 1.3 geriledi.

Enflasyonun yüksek seyretmesi sebebiye, faiz artışlarının devam ödeceğine yönelik spekülasyonların Çin Borsasına hakim olduğuna dikkat çeken Bosera Fund Management Co.'nun fon yöneticilerinden Liu Jianwei, yatırımcıların hükümetin sıkılaştırma politikalarının sona yaklaştığına ilişkin net bir sinyal beklediklerini ifade etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 kayıpla 2,679.13 puana gerileyerek, 25 Ocak'tan bu yana en düşük kapanışına yöenldi. CSI 300 Endeksi yüzde 1.1 düşüşle 2,932.13 puandan işlem gördü.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisinin yavaşladığına dair endişeler, Şanghay endeksini bu yılki zirvesinden yüzde 12 geriletti. Endeks, 18 Nisan'da 5 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Çin Merkez Bankası enflasyon önlemleri kapsamında 11 kez munzam karşılıkları, 4 kez de faizleri yükseltti. Endeks, bu yıl yüzde 4.6 aşağıda seyrediyor.