Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği ve IMF olası bir temerrüt riskine karşı harekete geçerek müdahale etti. Ancak özellikle Avrupa Borsalarında yaşanan, borç krizinin diğer ülkelere de sıçrayabileceğine yönelik endişeleri azaltmaya yetmedi. İspanya’da dün borçlanma maliyetleri son 11 yılın en yüksek seviyesine tırmandı; Yunan tahvillerinin getirisi ise yeni euro dönemi rekorlar kırdı.

Yatırımcılar faiz oranları 7 ayın en düşük seviyesinde seyreden Alman ve Amerikan tahvillerine sığınırken, uluslar arası liderler de Atina’nın 2. kurtarma paketinin çıkarılmasına odaklandı. Yunanistan, Temmuz’daki tahvil ödemelerini yapamazsa, temerrüt riski daha da artacak ve ülkenin iflas edeceğine kesin gözüyle bakılacak.

Ancak, Yunanistan’a verilecek 2. kurtarma paketinin ve ilk paketinin kalan parçalarının ödenmesi, Atina Hükümeti’nin kemer sıkma politikalarını uygulama konusundaki kararlılık ve başarısına bağlı.

Bu noktada ise gerek Yunan sokaklarındaki halkın tepkisi, gerek de parlamento içindeki anlaşmazlıklar, kurtarma paketini tehdit ediyor.

AB’nin en üst düzey ekonomi yetkilisi Olli Rehn, kurtarma paketinin gerekliliğinin altını çizerek, Atina hükümetinin bu ay sonuna kadar kemer sıkma programlarını onaylaması gerektiğini belirtti.

Rehn aynı zamanda Euro Bölgesi liderleri yeni kurtarma paketinde anlaşamasa dahi, IMF’nin Yunanistan’a 12 milyar euro değerindeki 5. dilim ödemelerini yapacağını da açıkladı.