Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, bugün Yunanistan'ı kurtarma paketini görüşmek üzere bir araya gelecek Avrupalı liderlerin toplantısından bir çözüm çıkmayacağı endişeleriyle, düşüşünü üçüncü günde de sürdürdü. Bu hareket sonucu, gösterge endeks son üç ayın en düşük seviyesini gördü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Singapur saati ile 14:40'ta 1,104.04 puana indi. Endeks bu hareketle birlikte, 18 Mart'tan bu yana en düşük seviyesinde kapatmaya hazırlanıyor. Endeks, ayrıca ikinci haftayı da düşüşle kapatmaya yöneldi. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7, Filipinler'de Bileşik Endeks yüzde 0.5 ve Jakarta'da Bileşik Endeks yüzde 0.7 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 düşerek son sekiz ayın en düşük seviyesine indi.

Gelişen piyasa hisselerindeki düşüşlere, Fed'in önceki başkanlarından Alan Greenspan'in, Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin neredeyse kesin olduğunu söylemesi ve Euro Bölgesi maliye bakanları başkanı Jean-Claude Trichet'nin krizin yayılma riskine dikkat çekmesinin ardından, ihracatçı şirketlere gelen satışlar öncülük etti. Bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa CUmhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere biraraya gelecek.

AMP Capital Investors Ltd.'den yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver, "Endişe duvarı, yatırımcılar için kısa vadede daha da yükseliyor görünüyor" dedi ve "Yunanistan'daki sorunlar, hükümetin sallanmaya başlaması ve Yunanistan'a yardım paketinin ayrıntıları konusundaki fikir ayrılıklarından dolayı yoğunlaştı. Zira Almanya, Yunan tahvili tutanları borcun vadelerini uzatmaya zorlanması gerektiğini savunurken, Avrupa Merkez Bankası ve Fransa, vade uzatımının gönüllü olarak yapılması gerektiğini savunuyorlar" şeklinde görüş bildirdi.