Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, ekonomiyi soğutmaya yönelik önlemlere ilişkin, ''Alınan önlemlerin bir kısmı bankacılık sektörü ile ilgilidir, bir kısmının da bekliyorum ki mali politikalarla ülkenin geneline olumlu bir şekilde yansıtılıp bu aşırı ısınma gibi hareketin biraz daha yavaşlatılarak ekonominin hiçbir şekilde sıkıntıya girmeden önümüzdeki günlerde ve dönemlerde Türkiye'nin refahını sağlamaktır'' dedi.

Ziya Akkurt, Akbank'ın dijital yüzü www.akbank.com ve bireysel internet şubesinin yenilenmesine ilişkin düzenlenen toplantının ardından soruları yanıtladı.

Akkurt, öncelikle bu önlemlerin neden alındığına bakmak gerektiğini söyleyerek, şunları belirtti:

''Bütün bunların temelinde bir cari açık sorunu var. Cari açık niye sorun olarak görünüyor? Bugün iyi giden ekonomi yarın herhangi bir şekilde krize girer mi? Bir kere bunu hiç unutmamak lazım. Maalesef bugüne kadar yapılan alınan önlemler ve yapılan tartışmalar, işin küçük bir boyutu olan mikro tarafına yönelik oldu ve bana göre ana resmi saptırdı. Konu hep bankalar üzerinden yürütülen önlemler diye görüldü ki başlangıcı bir anlamda öyle... Ama sonuçta bu Türkiye'yi ilgilendiren bir konu. Bence bu uygulanmak istenen politikanın yeni dönemde, yeni hükümetle birlikte kamuoyuna daha net bir şekilde açıklanıp herkesin bu konuda katılımcı olması beklenmeli ve durumun anlatılması gerekir. Bence o zaman gereksiz spekülasyonlar veya kısır tartışmaların dışına çıkmış oluruz.''

Dünyada sıkıntıların hala devam ettiğini vurgulayan Akkurt, belli konularda kısıtlanıp sıkıntıya girmek yerine süratle Türkiye'yi ayağa kaldırmanın herkesin geleceği için daha önemli olduğunu ifade etti. Akkurt, eğer belli bir sıkıntı, belli bir sorumluluğun paylaşılması gerekiyorsa toplumun her kesimi, ekonominin her oyuncusunun bu sorumluluğu alması gerektiğine inandığını söyledi.

Akkurt, ''O yüzden alınan önlemlerin bir kısmı bankacılık sektörü ile ilgilidir, bir kısmının da ben bekliyorum ki mali politikalarla ülkenin geneline olumlu bir şekilde yansıtılıp bu aşırı ısınma gibi hareketin biraz daha yavaşlatılarak ekonominin hiçbir şekilde sıkıntıya girmeden önümüzdeki günlerde ve dönemlerde Türkiye'nin refahını sağlamaktır'' dedi.

''(SEKTÖRDE KÂR DARALMASI) 20 OLUR, KİMİNDE 25, 15 OLUR''

Ziya Akkurt, bir gazetecinin ''Daha önce alınan önlemlerle sektörde yüzde 20'lere varan bir kar daralması bekleniyordu. Yeni önlemlerle sektörde yıl sonunda ne kadar kar daralması bekliyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bu 20 olur, kiminde 25 olur, kiminde 15 olur. Bu kuruluşların yönetim tarzıyla bağlantılı bir konu. Sektörün karının ne kadar azalacağı konusunda çok genel bir hükümde bulunmak doğru değil. Sonuçta Türk ekonomisinin önemli taşlarından olan bankacılık sektörünün karları azalmıştır. Bu iyi bir şey midir? Bana göre pek iyi değil. Neden iyi değil? Çünkü bankacılık sektörü elde ettiği karları tamamen bünyesinde tutan bir sektördür. Bankacılık sektörü sermaye yiyen bir sektördür, devamlı sermaye artışı yapmak zorundasınız. Hem büyümeden kaynaklanıyor, hem de regülatörlerin koyduğu belli rasyolar, sınırlamalar dolayısıyla bünyeyi güçlü tutmak lazım.

Türk bankacılık sektörü şu anda, bütün dünyanın gıptayla baktığı bir şekilde, sağlıklı ve güçlü, yapısı, temeli son derece sağlam bir yapıda iken bunu da korumak gerekiyor. Onu desteklemek gerekiyor. Sonuçta ekonominin bir yarısı finans sektörü, bir yarısı da reel sektördür. Eğer bir taraf zayıflarsa öteki tarafı da otomatik olarak etkiler. O zaman bizim bahsettiğimiz Türkiye'nin refahı, ileriye yönelik iyi, sağlam, sağlıklı bir ekonomi konusunda soru işareti doğurmaması gerekir. O yüzden bugüne kadar bütün bu alınan önlemlerle ilgili olarak hepimiz gerekli açıklamaları yaptık, gerekli eleştiri de yaptık. Sonuçta ilgili organların yeni dönemde bu eleştirileri veyahut dileklerimizi göz önünde bulundurup, ki bütün kadrolar son derece bilgili ve ne yaptığını bilen kadrolardır, gerekli önlemleri alıp Türk ekonomisinin herhangi bir zarara uğramadan, sektörlerin bir zarara uğramadan bu dönemi geçirmesini sağlayacaklarından şüphem yok.''

Mali tarafta önlemlerin ne olabileceğine ilişkin, ''KKDF, BSMV gibi oranların artırımı yönünde mi?'' sorusu üzerine Akkurt, ''Değil, biz büyük resmin küçük parçasını görüyoruz. Buna bir bütün olarak bakmak lazım. O yüzden sadece vergi, sadece bankacılık, finans sektörüne getirilen bazı önlemler diye değil, bunu tamamen bütün toplumu kapsayan, herkesin belli bir sorumluluğu alması gereken bir dönem olduğu için bu mali politikalar, para arzının kısılmasından iç tüketimin, özellikle 2009 yılından beri iç tüketimin teşvik edilmesi yönündeki politikaların bir nebze daha geriye çekilmesini ben kast ediyorum. Çünkü o iç talebi artıran bizdik, kısacak olan da biziz'' şeklinde konuştu.

Akbank, kurumsal web sitesi akbank.com ile Microsoft ve dijital tasarım şirketi Razorfish işbirliğinde bireysel internet şubesini dünya ölçeğinde yeniledi.

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, bankanın dijital yüzü www.akbank.com ve bireysel internet şubesinin yenilenmesine ilişkin düzenlenen toplantıda, banka olarak 2 yıl önce başlattıkları A380 projesiyle müşterilerinin ihtiyaçlarını daha hızlı belirleyip en iyi hizmeti sunmayı hedeflediklerini, son 2 yıldır altyapı ve teknolojiye yaptıkları yatırımın yaklaşık 300 milyon doları bulduğunu söyledi.

Akkurt, A380 adını verdikleri projeyle teknoloji ve CRM alanında büyük bir yatırım gerçekleştirdiklerini, alternatif dağıtım kanallarındaki farklı ve yenilikçi projeleriyle bankacılık işlemlerinin önünündeki zaman ve mekan engellerini ortadan kaldırdıklarını, ayrıca ATM'lerinin sayısını 3 bin 300'ün üzerine çıkardıklarını, tüm bu uygulamaları en hızlı şekilde gerçekleştirmek için Gebze Şekerpınar'da Türkiye'nin en yüksek işlem kapasitelerinden birine sahip Akbank Bankacılık Merkezini kullanıma soktuklarını bildirdi.

''A380 artık havalanmaya başladı'' diyen Akkurt, tüm bu gelişmelerle A380 projesinin artık kendi rotasında ilerlediğini ifade etti. Akkurt, ''Yeni internet şubesi de bunlardan biri. Dijital yüzümüz binlerce saat süren araştırma, milyonlarca dolarlık kaynak ve uzun yıllara dayanan bir müşteri deneyimin sinerjisiyle doğdu'' dedi.

Akkurt, Türkiye'de hane halkının yüzde 45'inin internet kullandığını, mobil hayat tarzına geçildiği için bankacılık tarafında da hizmetlerin daha mobil olmaya başladığını, müşterilerinin işlem yapmalarını kolaylaştırıcı, önlerindeki her türlü engeli kaldıran bankayla daha yakın bir araya gelmelerini sağlamak açısından internet şubelerini geliştirip, daha modern ve esnek bir yapıya kavuşturduklarını anlattı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akkurt, Avrupa'da mobil bankacılığı geliştirme konusunda CEO seviyesinde tartışmalar olduğunu belirterek, internet bankacılığı ile birlikte bankacılıkta zaman ve mekan kavramının yavaş yavaş ortadan kalktığını söyledi.



-EFT İŞLEMLERİNDE YAŞANAN SORUN-



Geçtiğimiz günlerde EFT işlemlerinde yaşanan sorunun hatırlatarak ''Böyle kriz dönemlerinde internet bankacılığı devreye girebilir mi?'' sorusu üzerine Akkurt, şu görüşleri dile getirdi:

''Böyle bir kriz döneminde başka bir bankaya, yani hesabınızın bulunduğu bankadan başka bir bankaya havale çıkartabilmeniz için o paranın başka bir sistemden geçmesi gerekiyor. O da bugünkü şartlarda Merkez Bankası'nın kurduğu sistem üzerinden geçmesi gerekiyor. O bankalardan ziyade maalesef Merkez Bankası'nın sisteminin eksikliğindendi. Eğer siz çalışmış olduğunuz bankanın bankadaki hesabınızla başka bir hesaba, başka bir şubeye havale yapmış olsaydınız onu yapabilirdiniz.

Ama işin içine üçüncü bir parti girmesi sebebiyle... O üçüncü parti maalesef bütün piyasayı düzenleyen odur. Onun sisteminin çökmesi bütün bankacılık sistemini çökertmiştir. Umarım bundan herkes gereken dersi çıkartmıştır. Bence ikiz kulelerin bombalanmasından sonra her şey olabilir diye bütün olağanüstü durum planları buna göre yapılmalıdır. O günle ilgili regülatörlerin dışında bankalar da kendilerine ders çıkartmalıdır. Olay şu; demek ki bu sistem de çökebiliyor. Bunun bir B planının olması lazım, bunun bir alt sisteminin olması lazım.''



-''2010'DA DÜNYADA FİNANS SEKTÖRÜNDE PROJELERDEN YARATILAN HACİM 3,1 MİLYAR DOLAR''-



Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen de geçen yıl dünyada finans sektöründe projelerden yaratılan hacmin 3,1 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye'de 32 milyon internet kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, internet ekonomisini taşıyacak en önemli ayaklardan birinin yenilikçilik ve internet bankacılığının ise kişilerin bankacılık ilişkilerini yürüttüğü en etkin alternatif dağıtım kanalı olduğunu söyledi.

Özmen, Akbank'ın bu projesinin dünya literatürüne girecek bir proje olması nedeniyle gurur duyduğunu ifade ederek, ''Akbank'ın internet bankacılığı projesinin bugün sadece finans sektörü için değil, aynı zamanda tüm sektörler için çoğaltılabilecek önemli bir başarı öyküsü olduğunu görebiliyoruz'' diye konuştu.

Kurumların teknolojinin gücünü yanına alarak hareket etmesi gerektiğini, bilgi teknolojilerinin yarattığı değişimin farkında olan profesyonel yöneticilerin, pazardaki rekabetin yönünü ve oyunun kurallarını değiştirme gücüne sahip olduğunu gördüklerini kaydeden Özmen, ''Akbank örneği bu gerçeğin önemli bir kanıtıdır'' dedi.



-''FİNANSAL KURULUŞLAR ARASINDA AKBANK, DÜNYADA EN ÇOK TAKİP EDİLEN 3 KURUM ARASINDA''



Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil ise Türkiye'nin internet kullanımında dünyada 16. sıraya yükseldiğine dikkati çekerek, internetin tüketici ve müşterilerin hayatlarının her anında tercih ettikleri bir mecraya dönüştüğünü, mobil teknolojide ve cihaz pazarında yaşanan gelişmelerle 10 yıl sonra Türkiye'de neredeyse internet kullanmayan kişi kalmayacağını belirtti.

Yaşanan gelişmelerin internet bankacılığına da yansıdığını ifade eden Binbaşgil, uygun fiyat ve daha az maliyetli işlemler, uygun faiz, hızlı, kolay ve kesintisiz erişim gibi avantajları nedeniyle internet bankacılığının birçok müşteri tarafından tercih edilen banka kanalı haline geldiğini vurguladı.

Bankacılıkta internet kullanımının arttığına işaret eden Binbaşgil, ''İnternet daha az maliyetli. İnternette faizler, bazıo bankalarda, ki bizde öyle, daha avantajlı. İnternet çok kolay ve hızlı. Türkiye'de internet bankacılığını kullanan kişi sayısı 7 milyonu geçerken kullanım oranı da 5 yılda 10 misli arttı. Artık nakit para çekmek veya yatırmak dışında neredeyse tüm bankacılık işlemleri internete kaymakta. Bir ayda internet bankacılığından yapılan işlem sayısı 115 milyona ulaştı'' diye konuştu.

Facebook'ta takipçiler olduğunu, finansal kuruluşlar arasında Akbank'ın, dünyada en çok takip edilen 3 kurum arasında bulunduğunu ifade eden Binbaşgil, ''Bu gerçekten şaşırtıcı bir şey. Zaman zaman birinci oluyoruz. Zaman zaman ikinciliğe düşüyoruz'' dedi.

Bugün yenilikçi, mobil ürün ve hizmetleri ile farklılık yaratan, değişen müşteri ihtiyaçlarına hızlı adapte olan, teknolojiyi iyi kullanan kurumların rekabette öne çıktığını kaydeden Binbaşgil, Akbank olarak bugüne kadar internet bankacılığında ve mobil bankacılıkta öncüsü oldukları yeniliklerle müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarına pratik, hızlı ve modern çözümler sağladıklarını, ''Cep Kredi'' ile çıktıkları yolda Türkiye'ye birçok yenilik getirdiklerini, son olarak da ''Para Gönder'' ve ''Cepten Öde'' uygulamalarıyla bankacılığı müşterileri için daha da kolaylaştırdıklarını anlattı.

Şimdi ise yeni tasarım ve özelliklerle zenginleştirdikleri Akbank İnternet Şubesi ile internet bankacılığındaki standartları yeniden belirlediklerini ifade eden Binbaşgil, ''Müşterilerimize internet bankacılığında en iyi deneyimini yaşatmak üzere yola çıktık. Dünyadaki trendleri inceledik. Dünyada internet bankacılığında 5 trend var; özelleştirme ve kişiselleştirme, görsel mükemmellik, kullanım kolaylığı, müşteri deneyimi ve zengin fonksiyon seti. Yeni internet şubemizi tamamiyle bu 5 trend etrafında dizayn ettik'' şeklinde konuştu.

Müşterilerinin 3'te birinin, 2-2,5 milyonunun hiç şubelere uğramadığını, işlemlerini internet ve alternatif dağıtım kanallarında gerçekleştirdiğini kaydeden Binbaşgil, soruları yanıtlarken, şube açmaya devam edeceklerini, Türkiye'de hala bankacılıktan yararlanabilecek, fakat henüz yararlanmayan 20 milyon potansiyel müşteri bulunduğunu, şubelerin daha katma değerli yerler olma doğrultusunda bir dönüşüm yaşadığını ifade etti.



-''İNTERNET KULLANICILARININ YÜZDE 12-13'Ü KURUMSAL''-



Akbank Bireysel Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge de müşterilerin en sık yaptığı işlemleri inceleyerek Akbank İnternet Şubesi'ni müşteri kullanım alışkanlıklarına göre kolayca kullanabilecek bir yapıya getirdiklerini, basitleştirdikleri ve zenginleştirdikleri özellikler ile internet bankacılığının ritmini kullanıcıların günlük yaşamlarının yoğun temposuna uydurduklarını söyledi.

Tözge, Türkiye'de internet kullanıcılarının yüzde 12-13'ünün kurumsal, gerisinin ise bireysel olduğunu bildirdi.

Verilen bilgiye göre, Akbank'ın yeni bireysel internet şubesi, klasik açılış ekranı yerine, ''çok iyi'' şekilde tasarlanmış işlem kutucukları ile kullanıcıların en çok yaptıkları işlemleri (hesap hareketlerini, kredi kartı limit ve ekstrelerini görüntüleyebilme ve ödeyebilme, varlıklarının toplam durumunu inceleyebilme gibi...)bir arada görebilmelerini ve bir tık ile ayrıntılara ulaşabilmelerini sağlıyor. Ayrıca Akbank müşterilerine, şık tasarımlı bu işlem kutucuklarında görüntülemek istedikleri kart veya hesabı seçebilme özelliği sunuluyor.

Para gönderme işlemlerinin de çok daha kolaylaştırıldığı Akbank'ın yeni bireysel internet şubesinde, havale ve EFT gibi terimler, ''kendime para gönderme'' ve ''başkasına para gönderme'' olarak değiştirilerek bankacılık işlemleri herkes için çok daha kolay duruma getirildi. Kayıtlı para transferleri ise, çek-bırak (drag&drop) hareketi kadar basitleştirildi.

Akbank bireysel internet şubesine hiçbir değişiklik olmadan mevcut kullanıcı adı ve şifre ile girilebilecek.