Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, endeks vadeli kontratlarındaki yükseliş ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Yunanistan'ın kurtarılması için Avrupa Merkez Bankası ile anlaşma konusunda istekli olduğunun sinyalini vermesi sonrası değer kaybetti.

Tahvillerdeki bu değer kaybı, artış göstermesi beklenen ABD öncü göstergeler verisi öncesi, 10 yıl vadeli kağıdın faizinin, bu yılın en düşük seviyesine 3 baz puan kadar yaklaşmasının ardından yukarı dönmesini sağladı. Tahvil faizleri, Avrupa ülke borç krizinin daha da derinleşeceği endişelerine bağlı olarak, son iki günde, Mart ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

RIA Capital Markets Ltd.'nin Edinburgh ofisinden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Nick Stamenkovic, "ABD hisse senedi vadelileri yükseldi. Hisse senetlerindeki satış dalgası etkisini yitiriyor ve bu durum Hazine kağıtları üzerinde bir miktar baskı oluşturuyor" dedi ve "Tüm bunların üzerinde, piyasalar, Yunanistan sorununa haftasonu çözüm getirilebileceği beklentisi nedeniyle tedirgin. Bu nedenle, yatırımcılar büyük çaplı pozisyon alma konusunda isteksiz" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli Hazine kağıdının faizi 4 baz puan yükselerek, New York saati ile 07:26'da yüzde 2.97'ye çıktı. Mayıs 2021'de vadesi dolacak yüzde 3.125 faizli kağıdın fiyatı ise 10/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 3.13 dolar düşerek 101 11/322ye geriledi.

10 yıl vadeli kağıdın faizi, bu hafta, bir puan düştü. Bu kağıt, dün yüzde 2.88 seviyesine düşerek, 1 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Faiz son iki günde 17 baz puan indi ve 16 Mart'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. İki yıl vadeli kağıdın faizi ise bugün bir baz puan artarak % 0.40'a çıktı.

Eylül vadeli Standard & Poor's 500 endeks kontratı yüzde 0.9 yükselirken, Stoxx Europe 600 Endeksi, gün içinde yüzde 1 kadar düştükten sonra toparlandı ve yüzde 0.4 yukarıda seyrediyor.