Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

19 Haziran’da Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupalı Maliye Bakanları, Yunanistan’ın ilk kurtarma paketinin 5. dilim ödemeleri konusunda kesin bir anlaşmaya varamadı. Hem yabancı piyasalar, hem de basın umutlu olmak ile tamamen karamsarlığa kapılmak arasında gidip geliyor.

Wall Street Journal, liderlerin ödemenin yapılması konusunda uzlaşmaya yakın olduğunu söyleyerek, duruma umutlu yaklaşırken, analistler durumun kısa vadeli çözümlerle düzeltilemeyeceğini vurguluyor.

Avrupalı liderler bir yandan 5. dilim ödemelerinin yapılıp yapılmamasını tartışırken, diğer yandan da ikinci kurtarma paketi ve kalıcı politikalar üzerine fikir yürütüyor.

Gelişmiş ve güçlü ülkelerdeki yatırımcılar, Yunanistan’ın durumunu ve rekor seviyelerde seyreden borçlanma maliyetlerini endişeyle izliyor. 5. dilim ödemenin yapılmaması durumunda, Yunanistan’ı önümüzdeki aydan itibaren çok daha zor günler bekleyecek.

Uzmanlar, Yunanistan’ın mali kaynaklarının bitmek üzere olduğunu belirtiyor.

"YUNANİSTAN'DA HİÇBİR ŞEY RUTİN DEĞİL"


Genellikle IMF ve AB yardımları belli bir rutine bağlı yürütülüyor. Prosedürler gereğince, Yunanistan’ın ilerleme kaydedip kaydetmediği anlaşıldıktan sonra, maliye bakanlarının da bir karara imza atması gerekiyor. Ancak Yunanistan’da gerek mali gerek de siyasi anlamda ülke içinde anlaşmazlıkların bulunması ve beklentilerin tutturulamamış olması, prosedürleri karışık bir hâle getirerek, çıkmazın eşiğine getiriyor.

Ekonomistler, Avrupa’nın Yunanistan’daki krizi yanlış yerden ele aldıklarını savunarak, ülkedeki krize “yalnızca bir likidite krizi” gibi bakmanın hatalı olduğunu savunuyor. Yunanistan’ın ilk yılındaki sorunlarının likidite odaklı olduğunu söyleyen uzmanlar, ikinci yılındakilerin ise ülkenin borçlarını geri ödememesiyle ilgili olduğunu belirtiyor.

SORUN GERÇEKTEN LİKİDİTE Mİ?


Deutsche Bank’ın başekonomisti Thomas Mayer, “Euro Bölgesi liderleri, bölgedeki tek sorun likiditeymiş gibi davranarak, Yunanistan ve İrlanda’nın programlarını uygulama konusuna ilişkin bir sıkıntı yokmuşçasına davranıyorlar” dedi.

Mayer, “Ancak ya bu ülkeler varsayıldığı gibi piyasalara geri dönemez ve daha sıkı politikalar gerekirse?” diye sorarak, halk ayaklanmalarına dikkat çekti. Mayer, “borçlarını ödeyemeyen bir ülkenin tek seçeneği borçların yeniden yapılandırılmasıdır. Mesaj çok açık” dedi.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantıları bugün de devam edecek ve 23-24 Haziran’daki AB zirvesine kadar, bir karara varılması bekleniyor.