Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Grup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın, Yunanistan'daki borç krizine bir çözüm bulunacağının söylemesiyle Yunanistan'a ilişkin endişeler gevşedi; Asya Borsaları 5 günden bu yana süren düşüşünü tersine çevirdi.

Satışlarının beşte birini Avrupa'da gerçekleştiren ve dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 1.1 yükseldi. Dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi Honda Motor Co., yendeki zayıflamanın etkisiyle yüzde 1.4 değerlendi. Satın alınma teklifini geri çeviren Avustralya'nın en büyük bira üreticisi Foster's Group Ltd. ise yüzde 13 prim yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 kazançla 129.74 puana çıktı. 2 Mayıs'taki zirveden düne kadar geçen sürede, endeksten 750 milyar dolar silindi.

Tüm piyasalarda aşırı satışların yaşandığına değinen Platypus Asset Management Ltd.'ın yatırımcılarından Prasad Patkar, bu sebeple piyasalarda en ufak bir olumlu hareketin bile sıçramaya sebep olduğuna dikkat çekti. Patkar, piyasaları sert bir şekilde etkileyebileceğinden ötürü, Yunanistan'ın bu sorunlar arasında en önemlisi olduğunu savundu.

Asya Pasifik Endeksi geçtiğimiz hafta yüzdd 1.9 değer kaybederek, 7. haftasını da ekside tamamlamıştı. Endeks, 2004'ten bu yana en uzun süreli kayıp dönemini yaşıyordu.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.2, Avustralya S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 ve Hong KOng Hang Seng Endeksi yüzde 0.4 değerlendi.