Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bugün açıklanacak olan ve bu yılın en düşük seviyesine gerilemesi beklenen konut satış verileri, gevşek para politikasını sürdürmeye çalışan Fed üzerindeki baskıları artırdı. ABD doları, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

ABD doları, bugün başlayacak olan Fed toplantıları öncesinde euro karşısında zayıfladı. Euro, Avrupalı liderlerin, Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin önleneceğini söylemesi üzerine ve artış kaydetmesi beklenen sanayi siparişleri öncesinde değerlendi. Avustralya doları ise, merkez bankasının Avrupa'daki sorunları gerekçe göstererek faizleri sabit tutmasının daha ihtiyatlı bir karar olacağını belirtmesinin ardından düştü.

ABD'deki sorunların, piyasaların Avrupa ve Yunanistan'a odaklanmış olmasına rağmen daha ciddi olduğuna dikkat çeken Australia&New Zealand Banking Group Ltd.'ın stratejistlerinden Grant Turley, "Fed 2012'ye kadar faiz artıracak gibi görünmüyor; bu da dolar üzerindeki baskıyı artırıyor" dedi.

Dolar, euro karşısında 1.4304'ten 1.4334'e geriledi. ABD doları, yen karşısında da 80.25'ten 80.17'ye geriledi. Euro/Yen paritesi ise yükselerek 114.92'den işlem gördü.

ABD'de bugün açıklanacak olan konut satış verilerinin Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 5 gerileyerek 4.80 milyon olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan ayında konut satışları yüzde 0.3 gerilemişti.