Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, iyimserliğin etkisiyle yükseldi. Tayland ve Tayvan'da beklentinin üzerinde gelen ticaret rakamları, Asya ekonomilerinin, Avrupa'daki sorunlu dönemde dirençli olacağına dair iyimserliği artırdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın Yunanistan Başbakanı Papandreou'nun yardımları alabilmek için gerekenleri yapacağını söylediğini açıklaması üzerine, bir haftadan bu yana ilk kez kez artış kaydetti. Çinli yetkililerin enflasyon kontrolleri kapsamında yuanın değerlenmesine izin vereceğine ilişkin spekülasyon üzerine Çin yuanı, dolar karşısında 17 yılın zirvesine tırmandı.

Büyüme ilişkin karamsarlığın ABD ve Avrupa odaklı olduğunu, Asya'da böyle bir karamsarlığın bulunmadığını belirten Westpac Banking Corp., bölgedeki hisse senetlerinin yüksekten seyrettiğini, Asya varlıklarının da değerlendiğini söyledi.

Tayvan doları, ABD doları karşısında yüzde 0.1 değerlenerek 28.975'ten, Tayland bahtı ise aynı oranda artışla 30.56 seviyesine yükseldi. Güney Kore wonu yüzde 0.3; Endonezya rupisi ise yüzde 0.2 prim yaptı ve sırasıyla 1,082.85'ten ve 8,600'den işlem gördü.

Tayvan doları, ABD doları karşısında, ülkenin ihracat siparişlerinin Mayıs'ta yüzde 11.5 arttığını söylemesi üzerine, 3 haftanın dip noktasından sıçradı. Beklenti, Tayvan'da ihracat siparişlerinin yüzde 9.45 artacağı yönündeydi.