Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'a mali yardım yapılmasının yanı sıra bu ülkeye ekonomik büyüme perspektiflerinin de sunulması gerektiğini söyledi.

Schaeuble, haftalık ''Die Zeit'' gazetesine yaptığı açıklamada, Akdeniz ülkelerinin Almanya'da öngörülen yenilenebilir enerji dönemine dahil edilebileceğini belirterek, ''Yunanistan'ın bir yılda gördüğü güneş ışığı miktarı Almanya'da olduğundan çok daha fazla, bize enerji ihraç edebilir'' diye konuştu.

Yunanistan'ın bu sayede hem çok istenilen, hem de rekabet gücü yüksek bir ihraç ürününe sahip olacağını ifade eden Schaeuble, bu tür perspektifler olmadan vergi ödeyen Alman vatandaşlarına Yunanistan için hazırlanacak yeni bir programın büyük risklerini yüklemekte zorluk çektiğini kaydetti.

Schaeuble, Yunanistan'a yapılacak yardımların somut beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesi gerektiğine de işaret ederek, bunun için özelleştirmelerin yanı sıra istihdam piyasasında yapısal reformların da gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

AB'nin Yunanistan'a yaptığı yardımlarda daha etkili olması gerektiğini de belirten Schaeuble, kendi çıkarlarına olacağı için özel mali kuruluşların da Yunanistan'a yardım edeceğine inandığını sözlerine ekledi.



-SCHMIDT'DEN AVRO KRİZİNİN ABARTILMAMASI UYARISI-



Eski Almanya Başbakanı Helmut Schmidt ise, aynı gazetede yayınlanan röportajında, avro krizinin abartılmaması gerektiğini savunarak, ''Bazı küçük avro ülkelerinin borç krizi ile karşı karşıyayız, bir avro krizi ile değil. Tek küçük bir üye ülkenin iflasının bile sadece kısa süreli psikolojik etkisi olacaktır'' şeklinde görüş belirtti.

AB'nin Yunanistan'a geniş çaplı yardımlar yapması gerektiğini ifade eden Schmidt, ''Bu, Yunan hükümetinin yabancı alacaklılara, borçlarını ödeyemez duruma geldiğini söylemesi gibi olağan üstü bir durum için de geçerli'' diye konuştu.

Yunan halkına refah perspektiflerinin sunulması, bunun için de somut projelerin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Schmidt, Bakan Schaeuble'nin savunduğu gibi Yunanistan'ın Kuzey ve Orta Avrupa'ya güneş enerjisi ihraç edebileceğini kaydetti.