Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Halkın sokaklara protesto ettiği, piyasaların ise dikkatle izlediği Yunanistan'da Başbakan George Papandreu, şimdilik rahat bir nefes aldı. Papandreu tarafından 17 Haziran'da yenilenen kabine, sert tartışmalarla geçen oturumun ardından parlamentodan güvenoyu aldı.

Yunanistan'ın 300 sandalyeli parlamentosunun, oy kullanan 298 üyesinden 155'i yeni kabineye ''evet'' derken, 143 milletvekili ise ''hayır'' oyu kullandı.

Başkent Atina'da Yunan parlamentosunun da bulunduğu ''Sindagma Meydanı”nda toplanan ve kendilerini ''bıkkınlar'' olarak tanımlayan gruplar ise oylama sürerken eylemlerine devam etti.

Yunanistan'da günlerdir kemer sıkma önlemlerine karşı protestolarını sürdüren binlerce kişi ise güvenoylaması sonrası polis ile çatıştı; polis göstericiler gözyaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Yunanistan’da sendikalar da orta vadeli programın parlamentoya sunulacağı gelecek hafta, 48 saatlik greve gitmeyi kararlaştırdı.

Yeni kabinenin güvenoyu almasıyla, yeni mali reformların öngördüğü kesintilerin ay sonuna kadar onaylaması gerekiyor. Aksi hâlde AB-IMF tarafından sağlanan yeni yardım paketi riske girebilir.

Yunan parlamentosunun 28 Haziran'da tasarruf tedbirlerini içeren pakete ilişkin oylaması dikkatle bekleniyor.

Parlamentonun tasarruf önlemlerini desteklemesi durumunda, Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının 3 Temmuz'da bir araya gelerek ve IMF-AB yardımı olan 12 milyar euroluk son diliminin yolunu açıması bekleniyor.