Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan Çin'in talebinin düşük kalabileceği ve güven oyu alan Papandreu hükümetinin kemer sıkma politikalarını uygulayamayacağı endişesi ile değer kaybetti.

Londra Metal Borsası'nda işlem gören 3 ay vadeli bakırın metrik tonu son üç günde ikinci kez değer kaybetti. Singapur'da bakırın metrik tonu ise yüzde 0.7 kadar kayıpla 11.09'da 9,020 dolara geriledi. Bakır dün ise bir hafta içindeki en büyük artışla yüzde 1.5 değer kazandı. Kurşun ve nikel de Yunanistan endişesi ile düşerken, euro da dolar karşısında değer kaybetti.

"Piyasanın ipucu için makor-ekonomik resme bakması sebebiyle şimdilik sıkı aralığı korumaya devam edeceğiz. Bu belirzisliği Yunanistan krizi ve Fed toplantısına borçluyuz." diyen Cinda Futures analisti Tang Zhenke, "Eğer Fed'in  teşvik programında yeni bir etaba geçilecek olursa bu durum fiyatları yukarı yönlü hareket ettirecektir." yorumudna bulundu.

Yunanistan'ın 300 sandalyeli parlamentosunun, oy kullanan 298 üyesinden 155'i yeni kabineye ''evet'' derken, 143 milletvekili ise ''hayır'' oyu kullandı.

Yeni kabinenin güvenoyu almasıyla, yeni mali reformların öngördüğü kesintilerin ay sonuna kadar onaylaması gerekiyor. Aksi hâlde AB-IMF tarafından sağlanan yeni yardım paketi riske girebilir.Yunan parlamentosunun 28 Haziran'da tasarruf tedbirlerini içeren pakete ilişkin oylaması dikkatle bekleniyor.

Eylül teslimli bakırın paundu New York'ta yüzde 0.5 kadar değer kaybıyla 4,0860 dolar oldu. Şangay Vadeli işlemler Borsası'ndaki ağustos teslimli bakırın tonu ise yüzde 0.8 kadar kayıpla 10.473 dolardan (67,710 yuan) işlem gördü.