Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ABD ekonomisinin büyüme tahminini düşürmesi ve ek teşvik tedbirleri konusunda işaret vermemesi sonrası değer kaybetti. ABD endeks vadelileri ve Asya hisse senetleri de düştü.

Dünyanın en büyük ikinci çimento üreticisi Holcim Ltd., Exane BNP Paribas'nın "sat" tavsiyesi sonrası yüzde 1.7 düştü. Bayer AG, rakipleri Pfizer Inc. ve Bristol-Myers Squibb Co.'nun deneylerini yürttüğü kan inceltici ilacın kalp krizlerini, düzensiz kalpatışı olan hastaların geleneksel tedavi yöntemine göre daha da azalttığının ortaya çıkması üzerine yüzde 5.6 düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 08:34'te 266.81 puana indi. Endeks, ABD ekonomik verilerinin beklenenden kötü çıkması ve Yunanistan'ın temerrüde düşeceği endişeleri ile birlikte, 17 Şubat'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 8.4 düştü. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8'lik bir kayıp gerçekleştirdi.

Societe Generale SA'nin New York ofisinden ekonomist Aneta Markowska, ekonomiyi desteklemek için üçüncü tur parasal genişlemeyi işaret ederek, "QE3 masada değil" dedi ve "Fed'in ekonomik tahminleri tüm dünyada olumsuz olarak algılandı. Toplantı sonrası bildirgesi ve basın açıklamasının her ikisi de QE3 beklentilerini düşürmeli" şeklinde görüş bildirdi.

Fed, dün yaptığı açıklamada, Başkan Ben S. Bernanke'nin toparlanmanın beklenenden "daha yavaş bir şekilde" ilerleme kaydettiğini söylemesine karşın, politika faizini sıfır seviyesi yakınlarında tıutma ve 600 milyar dolarlık varlık alım programını planlandığı tarihte sona erdirme taahhüdünü yineledi. Fed, ekonominin bu yıl yüzde 2.7 ile yüzde 2.9 arasında bir hızda büyüyeceği tahmininde bulundu. Fed'in Nisan ayındaki önceki tahmini ise yüzde 3.1 ile yüzde 3.3 arasındaydı.