Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Eski Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück, Türkiye'nin gelecek 10 yıl içinde, en güçlü ekonomilerden birine sahip olacağını söyledi.

Hamburg eyaleti Sosyal Demokrat Parti (SPD) teşkilatı tarafından ''Wandsbek Bürgerhaus'' adlı binada düzenlenen bir toplantıda konuşan Steinbrück, güçlü ve hızla gelişen bir ülke olan Türkiye'nin bazı çevreler tarafında AB'ye alınmak istenilmemesini eleştirerek, ''Türkiye gelecekte ekonomisi en güçlü ülkelerden biri olacak'' dedi.

Türkiye'nin izlenen ekonomik politikalar sebebi ile gelecek 10 yılda hızla ilerleme göstereceğine inandığını ifade eden Steinbrück, yabancı yatırımcılar tarafından Türkiye'nin cazip bir ülke olarak görüldüğünü ve bu durumun ekonomiyi daha da canlandırdığını kaydetti.

Steinbrück, Almanya'nın demografik gelişiminden dolayı vasıflı göçmenlere ihtiyacı olduğunu da belirterek, göç politikasının buna göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Yunanistan'daki mali krize de değinen Steinbrück, bu ülkenin borçlarının silinmesi gerektiğini, bu konuda Alman hükümetinin yanlış bir politika izlediğini de savundu.

Toplantıda konuşan SPD Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz da, Alman hükümetinin, doktor, mühendis gibi dallarda iş verenlerin öncelikle AB ülkelerinden vasıflı insan bulması koşulunu kaldırmasının yeterli olmadığını belirterek, ''Sadece doktor, mühendis gibi vasıflı insanı ülkeye kabul etmek bir çözüm değil. Hükümetin planında boşluklar var. Onların aileleri ne olacak? Ortada bir çözüm yok. Başbakan Merkel dışardan daha fazla gelecek insandan korkuyor. Çok kültürlülüğün iflas ettiği şeklindeki bir anlayıştan da zaten bu beklenir. Almanya'nın vasıflı insanlara ihtiyacı var. Ancak bu sadece belirli sektörlerde olmamalı'' dedi.

Özoğuz, Türkiye'nin ekonomik açıdan daha da güçleneceğini kaydederek, ''Batı'da, Türkiye'nin AB üyesi olmadığı için daha da güçlendiği kanısı yaygın. 'Üye olsa Yunanistan gibi olacaktı' deniliyor. Gelecekte durum nasıl olur bilemiyorum'' şeklinde konuştu.