Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik sigortasından yararlanmak için ilk kez başvuranların sayısı beklenenden daha fazla arttı ve bu durum, şirketlerin bu yılın başına göre istihdamı genişletme konusunda daha az güven duyduklarını işaret ediyor.

İşsizlik başvuruları, 18 Haziran ile biten haftada 9,000 artarak 429,000'e yükseldi. Bu seviye, Bloomberg'in anketine katılan uzmanların en yüksek tahminin de yukarısında çıktı. Bu araştırmaya katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı ise 415,000 seviyesiydi.

İşsizlik başvuruları Şubat ayının sonlarına doğru son üç yılın en düşük seviyesine indikten sonra tekrar artmaya başladı ve bu durum, işletmelerin talebin güçlendiğini görene kadar istihdam alımında istekli olmadıklarını işaret ediyor.

Toronto'da Scotia Capital Inc. ekonomisti Derek Holt, "İşsizlik başvuruları, istihdamda büyümeye destek vermeyecek seviyelerde kalmaya devam ediyor" dedi ve "Yaz ayları boyunca oldukça zayıf istihdam rakamları gelmeye devam edecek. Yıl sonuna doğru ise bir toparlanma olur" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in araştırmasına katılan 47 ekonomistin tahminleri 400,000 ile 425,000 arasında kaldı. Önceki hafta, işsizlik başvuruları 414,000 seviyesinde gerçekleşmişti.