Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün saat 14:00’te açıklanan Merkez Bankası kararı sonrasında fiyatlamalar sertleşti. Beklendiği gibi politika faizini sabit bırakan banka karşılıklarda artışa gitmeyince bankalar sıçradı. Karşılıkların artmamasıyla hızla alıma geçen yatırımcılar Bankacılık Endeksi’ni % 1.70 yükselttiler. Gösterge tahvil faizi, karar sonrasında Merkez Bankası’nın olayların gerisinde kaldığı ve ekonomiyi soğutmada başarılı olamayacağı spekülasyonu ile satıldı. Gün içinde % 9.29 bileşiğe tırmanan tahvil faizi kapanışı % 9.17’den yaptı. TL’de ise Para Politikası Kurulu (PPK) sonrasında satışlar görüldü. Siyasi arenadaki ısınma ve bundan sonraki meclis aritmetiğine yönelik tartışmalar da satıcılara destek oldu. Sepet Kur 1.98’i geçerken Dolar / TL 1.6329’da. Euro / TL ise 2.3115 seviyesinde.

AVRUPA VE AMERİKA SATIYOR

Dün akşamki FED toplantısında ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke, ekonomideki yavaşlamayı resmen kabul ederken ekstra önlemlere başvurmayacaklarını açıkladı. Global ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam ettiği şu günlerde, gelen açıklamaların ardından hisse senetlerinde, emtia fiyatlarında, yüksek faiz veren para birimlerinde ve Gelişen Piyasa faizlerinde satış yaşandı. Günün devamında Avrupa’dan gelen ve büyümeye öncü olarak kabul edilen PMI rakamları da beklentilerden düşük gelince yavaşlama endişeleri doğrulanmış oldu. Trichet ise yaptığı açıklamada Euro Bölgesi’ndeki sorunun ‘Kırmızı alarm’ durumunda olduğunu söyleyerek Euro’ya satış gelmesine yardımcı oldu. Açıklamaların ardından parite 1.4315 düzeyinde ve düne nazaran % 1.53 aşağıda. Tüm bu gelişmelerin ardından Dolar Endeksi güç kazanırken, Türkiye’nin de içinde yer aldığı Gelişen Avrupa kurları % 2’den fazla değer kaybettiler. Avrupa’nın genelini gösteren Eurostoxx 600 Endeksi % 1.33 gerilerken, Almanya Dax Endeksi ise % 2.05 düşüşle 7.128 puanda.

Saat 15:30’da açıklanan ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları beklentilerden yüksek gelince, yatırmıcılar bu veriyi dünkü açıklamalarla birleştirdiler. Bernanke, yaptığı konuşmada iş gücü piyasasındaki iyileşmenin beklenenden hayli yavaş olacağını açıklamıştı. Fiyatların içine giren bir diğer değişken olarak göze çarpan bu gelişme sonunda S&P 500 Endeksi’nin % 1.51 düşüşle 1.267 puana indiği görülüyor. Aynı oranda düşen Dow Jones Sanayi Endeksi yeniden 12 bin puanı kırmış oldu. Güvenli liman talebi ile yükselen ABD 10 yıllık tahvillerinin fiyatı ile ters yönde hareket eden bileşik faiz ise % 2.91’de.

EMTİA CEPHESİ SERT FİYATLAMALARA ŞAHİT OLUYOR

Güne yavaşlama senaryosu ile başlayan global emtia piyasalarında günün devamında fiyatları etkileyecek çok haberler geldi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’ndan gelen açıklamada, kuruluşun acil durumlarda kullanılmak üzere tuttuğu rezervlerin serbest bırakkılacağı açıklaması geldi. Günlük 60 milyon varil petrolün, günde 2 milyon varil olmak üzere piyasaya verileceği açıklaması petrol fiyatlarını yerle bir etti. Brent petrol % 7.31 düşüşle 105.80 Dolar’a inerken, ABD tipi ham petrol ise % 5.8 düşüşle 90 Dolar’I kırmış oldu. Yağ ve gaz grubunda yaşana satışlar diğer grupları da olumsuz etkilerken spot altının ons başına fiyatı 1.524 Dolar’a indi ve % 1.61 aşağıda. Diğer değerli metallerde de satış sürereken baz metallerde de satış % 1’i geçmiş durumda.

Yarın beklenen veri akışı ise şu şekilde:

11:00 Euro Bölgesi'nde Mayıs ayı CB Öncü Göstergeler Endeksi

11:00 Almanya'da IFO güven endeksi açıklanacak

14:30 TCMB Haziran ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak

14:30 TCMB kapasite kullanım oranını açıklayacak

15:30 ABD'de Mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak

15:30 ABD 1.çeyrek GSYH (final) açıklanacak

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Twitter.com/Gokhan_Sen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü