Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu, Amerika Balkan Dernekleri Federasyonu (FEBA) işbirliği ile Balkan kökenli 60 Amerikalı ve 10 Balkan ülkesinden 25 işadamı olmak üzere toplam 270 iş adamının katıldığı Türkiye - Balkan – Amerika Ticaret ve Yatırım Forumu’nu düzenledi.

Toplantının ardından Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Amerika Birleşik Devletleri ile ticari ilişkleri neden güçlendiremiyoruz söylemlerini kırmak üzere güçlü adımlar attıklarını açıkladı.

TUSKON Başkanı Meral, '' TUSKON şimdiye kadar genelde iki ayaklı köprüler kuruyordu.Türkiye Amerika ve Balkan Yatırım Forumu ise üç ayaklı bir organizasyon. Bir ucunda ABD ve Balkan kökenli Amerikalılar, diğer ucunda Balkanlardaki işadamları var. Bizim hedefimiz bu üç noktayı birbiri ile entegre ederek ticaret ve yatırım potansiyelini ortaya çıkarmak. Türkiye'nin Balkanlarla tarihi ve coğrafi olarak güçlü bağları var. Türkiye siyasi istikrarı ve ekonomik gücü ile Balkan işdünyasının radarında.'' dedi.

Ticaret ve Yatırım Forumu hakkında bilgi veren TUSKON Başkanı Meral ''ABD'den gelen 60, Balkanlardan gelen 25 işadamı bugün 170 'e yakın Türk işadamı ile ikili iş görüşmeleri yapacak.Hep şikayet ettiğimiz konu olan Türkiye'nin ABD ile ticari ilişkileri neden artmıyor söylemlerini kırmak istiyoruz. Ayrıca her üç coğrafyada da yatırım noktasında fırsatlar oluşturmak istiyoruz.

Turizm önemli. Balkanlarda turizm alanında yeni yatırımlara ihtiyaç var. Türk işdünyası bunu ABD'nin deneyim desteğini alarak değerlendirmeli. Bazı Türk firmaları Balkanlarda turizm alanında yeni yatırımlara başladı bile.

Sanayi noktasında da büyük fırsatlar var.Avrupa'da süregelen kriz, Batı Avrupa'da üretimi daha zor hale getiriyor.Balkanlar önümüzdeki dönemde yeni üretim üssü olabilir. Türkiye'de buradaki yerini alarak Balkan işadamları ile birlikte üretim noktalarını oluşturulabilir.

Enerji konusunda Türkiye'de hali hazırda 1000’in üzerinde HES ve jeotermal gibi enerji projeleri bulunuyor. Enerjide fazla arz söz konusu. Bu da dünyanın birçok yeri ile kıyaslandığında enerji fiyatlarının düşük olması neticesini getiriyor. Yatırımcılar için bu büyük bir avantaj.'' açıklamasını yaptı.

TUSKON Başkanı Meral; ''70 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip ABD dünyanın en büyük ekonomisi ve biz ilişkilerimizi her zaman bu ülke ile sıcak tutacağız. Bu potansiyeli değerlendirmemiz lazım” dedi.

DR.  KONJHODZIC: EMLAK SEKTÖRÜ İFLAS ETMİŞ, ABD'DE GAYRİMENKUL ALIMI İÇİN EN İDEAL DÖNEM

Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Amerika Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr.Aras Konjhodzic, ''Amerika’daki 1.5 milyonluk Balkan nüfusu önemli bir potansiyel. ABD hala dünyanın en büyük pazarı ve Türkiye ile birlikte bu potansiyeli daha iyi kullanabiliriz. Emlak sektörü iflas etmiş ABD'de gayrimenkule yatırımı düşünmek isteyenler için en doğru zaman.'' dedi.

BALKAN LİDERLER ZİRVESİ 22 EYLÜL'DE ABD'DE YAPILACAK

ABD'de yaşayan Balkan işadamları yatırım konusunda Türkiye'de turizm ve inşaat sektörleri ile ilgileniyor. Tüm bu ticari ilişkileri bugün düzenlenecek yatırım forumunun ardından 22 Eylül'de ABD'de gerçekleştireceğimiz Balkan Liderler zirvesinde de geliştirmeyi hedefliyoruz.

12 Balkan ülkesinin başkanlarının ve siyasi liderlerinin katılacağı bir zirve olacak.Zirve programı kapsamında aynı gün Balkan Liderler Forumu'da düzenlenecek. Türkiye'den de çok sayıda işadamı katılacak.Bu 3 bin kişilk bir program olacak'' açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin siyasi ve ekonomik alanda gücünü de değerlendiren FEBA Başkanı Dr. Aras Konjhodzic, “Türkiye eğer Kosova ve Bosna Hersek savaşlarının olduğu dönemde bugünkü gücünde olsaydı, o zamanki soykırımları yaşamazdık” dedi.

Hande Berktan (hberktan@bloomberght.com)